„Am depus sesizarea la Avocatul Poporului pentru a determina instituţia să invoce o excepţie de neconstituţionalitate privitoare la Ordonanţa 4 care reglementează plata contribuţiilor de asigurări sociale şi plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru cei care lucrează part-time şi în acord. Temeiurile care stau la baza sesizării noastre sunt foarte simple. Noi considerăm că sunt încălcate cinci articole din Constituţie. Articolul 1 privind supremaţia Constituţiei şi a legilor ţării, deoarece sunt încălcate două legi – a transparenţei în administraţia publică, Legea 52/2003, de asemenea este încălcat chiar Codul fiscal, articolul 4. De asemenea, considerăm că sunt încălcate articolele 16, 41 şi 56”, a declarat Ludovic Orban.
Liberalii afirmă că, prin ordonanţa adoptată de Executiv săptămâna trecută, este îngrădit dreptul la muncă, pentru că se instituie o discriminare între angajaţi, dar şi între angajaţi şi angajatori.
„Considerăm că acest act normativ reflectă disperarea Guvernului, foamea de bani şi dorinţa de a scoate bani din piatră seacă de la orice fel de cetăţean sau orice fel de companie prin orice fel de mijloace chiar dacă ele sunt contrare Constituţiei”, a mai spus Orban.
Firmele vor fi obligate să plătească CAS și CASS pentru angajații cu part-time la nivelul salariului minim pe economie. Decizia a fost adoptată, joia trecută, în ședința Executivului. Premierul Mihai Tudose a declarat că o practică folosită în prezent de angajatori este să țină angajați cu două trei ore de muncă și să îi plătească la negru, pentru diferența de până în salariul minim, eludând astfel statul.
Mihai Tudose a anunțat că o decizie adoptată joi în ședința de Guvern este plata CAS-ului și CASS-ului de către angajator, la nivelul salariului minim pe economie, pentru angajații cu part-time.
Citește și: Cât plătea preotul-cântăreț Cristian Pomohaci pentru o partidă de amor. Dezvăluiri șocante