„Această reglementare depăşeşte cadrul asigurat minorităţilor naţionale şi este de natură a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv faţă de cetăţenii români de alte etnii. În plus, contrar jurisprudenţei Curţii Constituţionale, proiectul de lege nu prevede sursele de finanţare necesare punerii în aplicare a acestuia. Menţionăm cu acest prilej că actualul cadru legislativ în vigoare privitor la minorităţile naţionale asigură un grad de protecţie ridicat al acestora în raport cu exigenţele europene în materie, faţă de care PNL şi-a adus contribuţia de-a lungul timpului”, a transmis PNL, într-un comunicat de presă.

Liberalii spun că proiectul „obstrucţionează activitatea instituţiilor vizate şi grevează autorităţile locale de sume pentru care nu este prevăzută sursa de finanţare”.

În replică, UDMR a transmis că este vorba despre o atitudine „ostilă”. „O astfel de atitudine demonstrează, din nefericire, că aceste partide nu dau dovadă de deschidere şi respect  pentru minorităţile naţionale, deşi se folosesc adesea de aceşti termeni în retorica pe care o adoptă în apariţiile publice. (…) În documentul înaintat Curţii Constituţionale, semnat de 124 de deputaţi, aceştia afirmă că proiectul de lege iniţiat de UDMR nu asigură egalitatea tuturor membrilor societăţii în faţa legii. Obiecţiile constituţionale depuse de PNL, USR şi PMP sunt, în mod clar, anti-minoritare”, se arată în comunicatul UDMR, semnat de Kelemen Hunor.

Proiectul de lege  a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 11 aprilie, și a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari UDMR. Inițial, proiectul a fost adoptat tacit de Senat.

Actul normativ, care a fost aprobat în plenul Camerei Deputaţilor cu 263 de voturi pentru, și a primit, în data de 28 martie, raport comun de adoptare de la Comisia pentru muncă şi Comisia pentru sănătate. Proiectul a fost votat și de  52 de deputaţi PNL. Toţi cei 15 parlamentari PMP prezenţi la ședința de plen au votat „pentru”.

Proiectul prevede ‘încadrarea în unitățile sanitare și a personalului de specialitate de asistență medicală cunoscător al limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii minorităților naționale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puțin 5000.

”În Comisia pentru drepturile omului, minorități și culte, în care lucrez, a trecut o inițiativă importantă a UDMR în legătură cu folosirea limbii materne în instituțiile de sănătate și anumite instituții de asistență socială. Noi ne-am bucurat foarte mult că a trecut, PSD a votat alături de noi și minoritățile naționale, de asemenea, a declarat într-o conferință de presă deputatul UDMR Covasna, Benkő Erika.

 
 

Urmărește-ne pe Google News