• Pensiile speciale au fost votate în comisii, fără să fie precizat impactul bugetar real. „Impactul este secret.”
  • Magistrații și cei din sistemul de apărare și ordine publică se pot pensiona încă o perioadă de cinci ani beneficiind de condițiile asemănătoare cu cele din legile actuale, conform lui Adrian Solomon. 
  • România începe acum procesul de eliminare a pensiilor speciale, astfel că pensiile speciale bazate doar pe contributivitate vor fi în plată abia peste 20 de ani, mai precizează președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. 
  • „Nici peste 20 de ani nu vor avea baza de calcul ca în sistemul public de pensii”, susține Cristian Seidler (USR). 

„Lumea va fi atentă la pensiile speciale ale parlamentarilor, care oricum reprezintă un procent infim din numărul celor care beneficiază de pensii speciale. Miza pentru România, jalon în PNRR, este însă reforma pensiilor speciale, iar acolo lucrurile nu au fost făcute cum s-a promis, ci au apărut multe schimbări peste noapte”, a declarat un lider din Coaliție pentru Libertatea.

Discuțiile din Comisia de Muncă s-au suprapus, luni, cu cele din Comisia de Buget, iar simultan anumite amendamente erau trimise în Senat pentru a fi revotate. 

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

Totul pentru ca legea să nu pice la Curtea Constituțională, dar într-o grabă care a pus în dificultate chiar și parlamentarii care votau.

În acest timp, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului abroga pensiile speciale ale parlamentarilor, cu 382 de voturi pentru, 3 abțineri și 3 parlamentari care n-au votat. 

Impactul bugetar este confidențial

„Care este impactul bugetar?”, a dorit să afle deputatul Cristian Seidler (USR), în timpul dezbaterilor din Comisia de Muncă. 

Răspunsul venit din partea oficialilor guvernamentali a fost neașteptat.

„Impactul este confidențial, conform contractului cu Banca Mondială și Comisia Europeană”, au spus aceștia spre uimirea tuturor, inclusiv a președintelui Comisiei de Muncă din Cameră, Adrian Solomon (PSD). Ministrul Budăi, care ar fi trebuit să participe la ședință, nu a fost prezent, și a trimis înlocuitori. 

„Nu vă e jenă? Cum să fie confidențial?”, a intervenit și deputatul Antonio Andrușceac (AUR).

„E a treia formă a legii. Dacă pe o formă a legii, calculul Băncii Mondiale e public, pe a doua variantă nu poate să fie secret. Vă rog mult, să retrageți acea minciună. Faptul că e confidențial impactul e o minciună”, a atras atenția și Cristian Seidler.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Frica de o „hemoragie din sistemul judiciar și militar”

Proiectul prevede impozitarea cu 15% a pensiilor care nu sunt bazate pe contributivitate și dacă ele depășesc salariul mediu net (aproximativ 4.000 de lei).

Guvernul nu a precizat care va fi economia făcută de România prin aplicarea actualelor prevederi.

Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă, a precizat că a fost nevoie de introducerea unor amendamente pentru a nu exista „o hemoragie din sistemul judiciar și militar”.

„11.000 de angajați din ordine și securitate publică se pot pensiona astăzi. Vom avea o hemoragie în sistemul de ordine și securitate publică”, a spus reprezentantul celor care lucrează în sistemul de apărare.

Măsuri tranzitorii pentru următorii 5 ani impuse de Coaliția PSD-PNL 

Astfel, magistrații și cei din sistemul de apărare și ordine publică se pot pensiona și peste cinci ani beneficiind de condițiile din legile actuale.

„Principiul din PNRR este de a se trece de la retributivitate, legătura între pensie și ultimul venit, la contributivitate. În toată Europa s-a întâmpla acest lucru acum 20 de ani. Suntem defazați față de Europa cu 20 de ani. Am votat o reformă care va dura până în 2043 ca perioadă de tranziție. Cine a intrat în carieră la începutul anului 2018 să poată avea un parcurs predictibil”, a explicat Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, pentru Libertatea.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Social-democratul a adăugat că există o „perioadă de grație pentru personalul din apărare și ordine publică”, astfel până în 2030 se pot folosi veniturile din ultimele 12 luni, apoi 14 luni, apoi 16 luni, mai favorabile din ultimii cinci ani, la alegere.

„Nu mai sunt șase luni, cum este în prezent”, a spus Solomon.

  • Baza de calcul folosită în prezent pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani.

Solomon a precizat că magistrații care îndeplinesc astăzi condițiile de pensionare, dar rămân în sistem, vor putea să iasă în următorii cinci ani la pensie pe prevederile legilor actuale.

„Legea va pica la Curtea Constituțională”, a avertizat deputata USR, Oana Țoiu.

Mai multe amendamente votate în Comisia de muncă din Cameră au fost transmise urgent către Senat pentru a se corela și a nu fi în pericol că nu se respectă principiul bicameralismului.

Cumulul pensie-salariu este permis pentru demnitarii aleși

Comisia de muncă din Cameră a dat, luni, raportul final și asupra proiectului care interzice cumulul pensiei speciale cu salariul.

Prevederile noii legi au început cu excepții. Spre exemplu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, poate rămâne și cu pensia de serviciu de 18.000 de lei, dar și cu indemnizația de senator pentru că este ales.

„Nu se aplică aleșilor, nu se aplică personalului didactic de predare, personalului de îngrijire angajat de primărie, persoanelor din sistemul public de pensii care sunt beneficiari de pensii de urmaș sau invaliditate de grad 3, personalului medico-sanitar din spitale, aziluri de bătrâni, asistenților personali ai persoanelor cu handicap, asistenților maternali. persoanelor care ocupă funcții clericale sau de ocupații artistice, avem nevoie și de actori în vârstă, membrilor Academiei Române”, au precizat reprezentanții coaliției majoritare din Parlament.

Reprezentanții Opoziției s-au revoltat că au fost puși să dezbată amendamente pe care le vedeau pentru prima dată.

Scurt dialog din Comisie între reprezentanții USR și AUR și președintele Comisiei de Muncă

Cristian Seidler (USR): Nu putem vota amendamente pe care toți membrii comisiei le văd acum.

Adrian Solomon (PSD): Asta este.

Ringo Dămureanu (AUR): Votăm așa pe neve, ce e aici?

Adrian Solomon (PSD): Se interzice cumul pensie cu salariu. Se alege un singur venit.

După mai multe bâlbe în care nici PSD nu mai știa dacă legea se aplică și pensionarilor care au un venit bazat pe contributivitate, Comisia a dat un raport asupra proiectului și a stabilit că nu se aplică persoanelor care lucrează în privat și au pensie bazată pe contributivitate.

Legea a primit vot final în Camera Deputaților, dar anumite amendamente legate de magistrați vor trebui votate și de Senat.

Vezi subiectele la istorie la Bacalaureat 2023! Iată rezolvarea subiectelor la istorie la BAC 2023!

Avem subiectele la matematica la Bacalaureat 2023! Vezi rezolvarea subiectelor la mate date la BAC 2023!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (8)

Nexus   •   27.06.2023, 14:58

Alba neagra,capra varza.......Ne prefacem ca scapam de pensiile speciale si ne scarpinam la peste cap la umarul stang.....O bulibaseala si o brambureala tipic pentru coalitia USL 2,5................Sa ramana palmasii cu pensii de 1000,1200,1500 de lei ca pe pensionarul,general,presedinte al senatului il doare la bascheti!!!!!!!!!!!!

Euuu9   •   27.06.2023, 07:26

"Cine nu-si poate hrani armata proprie o va hrani pe a altuia" N. Bonaparte

pedro13   •   26.06.2023, 23:58

Ăștia sunt idioți, cum previn hemoragia din sistemul.de apărare și justiție păstrând pensiile speciale? Pai dacă un judecator are un salariu de 20.000 de lei si poate sa iasa la pensie cu o pensie de 30.000 de lei ca apoi sa intre in avocatura și sa ma câștige încă 20-30.000 lei, ce alege? Continuarea pensiilor speciale va lăsa justiția, politia și armata fără oameni pentru ca numărul ieșirilor este mult mai mare decât al intrărilor în sistem. In plus bugetul alocat plății acestor pensii speciale va creste exponențial, numai în justie numărul pensionarilor a crescut cu 30% în ultimii 3 ani. Insa de unde bani pentru aceste plăti? România se bazează doar pe industria auto dar inflația și creșterea salariilor va face aceasta industrie necompetitiva și va urma mutarea producției pe alte meleaguri. Ce va urma? Falimentul acestui stat mafiot.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI