Centrul pentru Inovare Publică a dat în judecată PNL în 2021, după ce liberalii au refuzat să ofere informații despre achizițiile efectuate în 2020 cu banii publici.
Potrivit legii, partidele parlamentare sau care au aleși locali primesc anual o sumă de la buget pentru a-și desfășura activitatea. În vistieria partidelor au intrat anul trecut peste 250 milioane de lei (50 milioane de euro).
PNL, obligat de instanță să comunice „informațiile de interes public”
PNL a pierdut definitiv procesul, conform sentinței din noiembrie 2022 dată de judecătorii Tribunalului București. Liberalii au încercat să convingă instanța că solicitarea ONG-ului nu este justificată și că au respectat legea accesului la informațiile de interes public.
„Pârâta (n.r. – PNL) nu a afirmat și nu a tins a demonstra că ar fi furnizat reclamantului informațiile considerate de interes public”, se arată în motivarea judecătorilor.
Instanța precizează că partidele beneficiază anual de bani publici și de aceea trebuie să răspundă solicitărilor despre modul în care au cheltuit sumele alocate de la bugetul de stat.
„Obligă pârâtul (n.r. – PNL) să comunice reclamantei informațiile de interes public solicitate”, este decizia rămasă definitivă în noiembrie 2022.
Liberalii refuză în continuare
Au trecut peste șase luni de la decizia instanței, iar Centrul pentru Inovare Publică nu a obținut informațiile solicitate Partidului Național Liberal.
„Partidele sunt deasupra legii. Nu există vreo formă legală sau oprobriul care să forțeze partidele să respecte legea. Ar trebui deschis un nou proces în care să executăm silit partidul sau conducerea partidului, dar nici atunci nu am obține direct informațiile, ci amendarea PNL. Ironic, amenda s-ar putea plăti tot din subvenția din bani publici”, a declarat, pentru Libertatea, Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.
Activistul civic precizează că a încercat prin acest demers să demonstreze, pe calea instanțelor, că toate cheltuielile efectuate de partidele politice din bani publici reprezintă informații de interes public.
Proces și cu PSD
PNL nu a fost singurul partid dat în judecată. Centrul pentru Inovare Publică a solicitat informații similare de la PSD, USR, AUR, PMP, Pro România și UNPR.
Singurul partid care a oferit informațiile din start, conform legii, a fost USR, a dezvăluit Ovidiu Voicu. AUR, Pro România și PMP au prezentat informațiile solicitate după începerea procesului.
PSD a refuzat să ofere orice informație, dar procesul nu s-a încheiat. Situația juridică a UNPR este incertă din cauza evoluției partidului după 2016.
Libertatea a solicitat PSD, în ianuarie 2023, să prezinte lista site-urilor care promovează activitatea partidului, dar social-democrații nu au răspuns la solicitare. Termenul legal pentru răspuns era de zece zile.
AEP nu prezintă rapoartele de control în forma detaliată
Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică subliniază că a dat în judecată și Autoritatea Electorală Permanentă. Anual, AEP efectuează controale la toate partidele din România și are acces la informațiile legate de achizițiile efectuate.
„Avem o decizie definitivă a instanței prin care rapoartele de control ale AEP în forma integrală reprezintă informații de interes public. AEP publică acum doar o sinteză a raportului de control”, a spus Voicu pentru Libertatea.
Nici Autoritatea nu a prezentat, până în acest moment, informații despre contractele partidelor.
De ce ascund partidele achizițiile publice? Un posibil răspuns ar fi legat de corupție, a replicat Voicu. El amintește de cazul fostului trezorier al PSD, Mircea Drăghici, care a fost condamnat pentru deturnarea banilor din subvenție.
„În cazul presei, ascund faptul că banii publici ai partidelor manipulează agenda în mass-media. Unele lucruri pot să fie doar imorale, că organele de presă acceptă bani pentru a promova interesul partidului și vedem subiecte apropiate puterii de la plagiate sau anchete ale DNA care nu apar pe televiziuni. Legea CNA spune că televiziunile nu au voie să primească publicitate de la partidele politice. Dacă o fac indirect, prin intermediul site-ului asociat s-ar putea vedea contractele”, a fost punctul de vedere exprimat de Ovidiu Voicu.
- Libertatea a cerut un punct de vedere de la secretarul general al PNL, Lucian Bode. Până la momentul publicării articolului nu am primit niciun răspuns.
Bani pentru presă cu beneficiarii „la secret”
Liberalii au plătit în 2022, pentru contractele cu presa, aproape 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), potrivit datelor AEP.
Contractele s-au derulat prin intermediul a trei agenții de publicitate, firme intermediare între partid și destinatarii finali ai sumelor – site-urile. Cea mai mare sumă a încasat-o Inventus Strategy Design SRL, cu peste 31 de milioane de lei.
Conform raportului de venituri și cheltuieli al PNL, consultat de Libertatea, există 19 plăți în 2022 către firma Inventus Strategy Design. Cea mai mare factură este din 15 decembrie și are o valoare de 3.283.509 lei.
„Obiectul contractelor este promovarea mesajelor PNL exclusiv în mediul online, astfel: preluarea mesajelor principalilor comunicatori ai PNL, preluarea conținutului diseminat prin intermediul comunicatelor de presă/postărilor din social media și promovarea activității partidului și a membrilor acestuia. Sumele cheltuite, precum și mixul de media variază de la o lună la alta, în funcție de strategia de comunicare a partidului pentru luna respectivă”, a fost răspunsul oferit de PNL pentru Libertatea în luna februarie.
Penalizare financiară pentru Marcel Ciolacu
PSD a pierdut definitiv procesul cu jurnalistul Ovidiu Vanghele – Centrul pentru Investigații Media. Acesta a încercat să afle informații despre cheltuielile partidului legate de organizarea mitingului PSD din 2018, în timpul mandatului lui Liviu Dragnea în fruntea partidului.
După ce partidul a refuzat să ofere informațiile, deși exista o decizie definitivă în instanță, Ovidiu Vanghele a început un nou proces de executare a sentinței.
Tribunalul București a decis, în aprilie 2023, că i se aplică „pârâtului Marcel Ciolacu” o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie începând cu data pronunțării prezentei hotărâri și până la data executării obligației stabilite prin sentința civilă.
Liderul PSD a încercat, prin intermediul avocaților, să scape de sancțiune, motivând că partidul nu este o autoritate publică. Instanța i-a respins însă justificarea.
„Obligă pârâtul Partidul Social Democrat să achite reclamantului penalități de 1.000 de lei pe zi de întârziere începând cu data pronunțării prezentei hotărâri și până la data executării obligației stabilite prin sentința civilă.”, se arată în decizia instanței, care poate fi atacată însă cu recurs.
La aproape două săptămâni după această nouă decizie a instanței, PSD a trimis mai multe informații solicitate jurnalistului Ovidiu Vanghele. Informațiile nu sunt complete, spune jurnalistul Ovidiu Vanghele.
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 24.06.2023, 12:02
orice vot pt USR e un vot pt "valorile europene" ale castrarii copiilor .
Stan52 • 23.06.2023, 17:46
PSD și PNL trebuie să dispară, altfel nu se poate face nimic. Ne țin pe loc aceste două partide.
nasty1 • 23.06.2023, 16:50
PSD si PNL (dar si UDMR) sunt Grupuri Infractionale Organizate (GIO), desprinse dupa 1989 din PCR, deghizate in partide, care mimeaza democratia de 33 de ani. Mai nou, cu ajutorul SRI, si-au inventat un partid extremist, AUR, pentru ca prin contrast sa para onorabile. Vestea proasta (pentru romanii cinstiti) e ca romanii care nu gandesc sau care nu-s cinstiti sunt mai multi si voteaza cu mafiotii. Iar hotii guvernamentali profita si nu dau socoteala pentru modul cum folosesc banii publici.
steaua1990 • 23.06.2023, 21:24
nasty1 • 23.06.2023, 16:50
PSD si PNL (dar si UDMR) sunt Grupuri Infractionale Organizate (GIO), desprinse dupa 1989 din PCR, deghizate in partide, care mimeaza democratia de 33 de ani. Mai nou, cu ajutorul SRI, si-au inventat un partid extremist, AUR, pentru ca prin contrast sa para onorabile. Vestea proasta (pentru romanii cinstiti) e ca romanii care nu gandesc sau care nu-s cinstiti sunt mai multi si voteaza cu mafiotii. Iar hotii guvernamentali profita si nu dau socoteala pentru modul cum folosesc banii publici.
Asta e culmea, cum ai dat-o cum ai sucit-o, unii fura de rup si e de vina Aur, really?!