PNL a votat, luni seară, în Biroul Politic Național, în favoarea începerii negocierilor cu PSD, pentru formarea unui nou guvern de coaliție. La vot, 48 de lideri ai partidului s-au exprimat pentru colaborarea cu PSD și 22 – împotrivă.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni seară că, în cazul în care social-democrații vor ajunge să formeze un guvern alături de PNL, viitoarea alianță va fi obligată să funcționeze cel puțin până în anul 2024, la următoarele alegeri parlamentare.
„Noi am luat decizia de a avea negocieri cu PNL, UDMR și minorități, asta nu înseamnă că în mod automat PSD intră la guvernare. Sunt mândru de stabilitatea PSD, de modul cum au decurs discuțiile în interiorul partidului. Este pentru prima dată când nu am fost sunat de președintele unei organizații pentru o funcție”, a declarat Marcel Ciolacu.
Un prim punct de divergență între cele două formațiunii vizează funcția de prim-ministru pe care ambele partide o doresc. Condițiile puse de PNL pentru negocieri sunt construirea unui guvern în jurul unui premier liberal, program de guvernare plecând de la măsurile liberale și parteneriat cu președintele Klaus Iohannis.
O altă miză este Ministerul Finanțelor. Marcel Ciolacu a explicat că liberalii și social democrații trebuie să-și împartă Ministerele Justiției și Finanțelor, pentru că sunt ministere avizatoare și altfel s-ar crea un dezechilibru.
„Dacă vrei să ai o construcție în care să nu păcălești nici una dintre părți, este normal ca unul dintre ministere să fie la un partid, celălalt, la alt partid”, a spus Marcel Ciolacu luni seară.
Două luni de criză politică
Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.
Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.
Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar Guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.
Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.
După depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă, președintele Iohannis a precizat că nu va convoca partidele la consultări la Cotroceni până nu se va cristaliza o majoritate clară care să învestească un nou guvern.