Semnatarii sesizării CCR susţin că principiul bicameralismului a fost încălcat pentru că proiectul a fost substanţial modificat faţă de forma primită de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente. Este invocată și încălcarea principiului securităţii juridie deoarec definirea condiţiilor necorespuzătoare de detenţie este contradictori în interiorul legii.
”Mai mult, standardele impuse prin una din cele două definiţii din proiectul de lege sunt mult mai ridicate decât cele care derivă din jurisprudenţa CEDO. De exemplu, simpla existenţa a igrasiei şi mucegaiului în celulă ar fi suficientă pentru ca deţinuţii să beneficieze de compensarea prevăzută de lege. Mai grav este că pentru declararea unui spaţiu de detenţie necorespunzător, condiţiile nu se iau în considerare cumulat, ci separat. Astfel, toate spaţiile de detenţie din România vor fi declarate ca având condiţii necorespunzătoare”, se arată într-un comunicat al USR.
Prin modificarea Legii executării pedepselor, deținuții vor primi un beneficiu de șase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiții de detenție improprii. USR a susținut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile în condiții improprii, deoarece perioada de șase zile este mult prea mare.
De asemenea, USR consideră că este excesivă creșterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată și de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.
Deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane vor beneficia de şase zile reduse la 30 de zile de detenţie; Deputații au dat vot final, marțea trecută, în plen, pe proiectul de lege privind măsuri privind condițiile din penitenciare. Inițial, Guvernul propusese ca reducerea pedepsei să se facă cu 3 zile, iar deputații au decis că reducerea pedepsei se poate realiza cu 6 zile, la fiecare lună de detenție în condiții inumane.
Nu se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare ziua sau perioada în care persoana a fost internată în infirmerii din cadrul locurilor de detenţie, în spitale din reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a MAI, a Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, dispoziţiile nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare.
Un alt amendament adoptat prevede că în două luni după publicarea legii în Monitorul Oficial se va face evaluarea tuturor penitenciarelor şi în patru luni se vor evalua deţinuţii şi condiţiile în care îşi execută pedepsele.