Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că va propune Biroului Politic al PNL iniţierea şi depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului Mihai Tudose. El a invocat, „între altele”, calamitatea fiscal – bugetară
„Vom propune luni depunerea unei moțiuni de cenzură. Vom apela la marșuri, mitinguri. Suntem solidari cu cei care își apără drepturile și nu acceptă să fie furați”, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban.
El a mai spus că PNL va apela la toate formele de protest pentru a împiedica aplicarea acestor aberații fiscale care riscă să pună pe butuci economia.
PNL va sesiza totodată Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională ordonanţa de modificare a Codului fiscal, în cazul în care aceasta va fi emisă.
„Văzând calamitatea fiscal – bugetară care riscă să lovească România, calamitate provocată de guvernul de habarnişti economici conduşi de Terente, (…) voi propune Biroului Politic Executiv care se întruneşte luni depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului. Moţiunea de cenzură reprezintă cea mai puternică armă a Opoziţiei şi momentul în care suntem obligaţi să apelăm la acest instrument, care este singurul care poate duce la căderea Guvernului, este acest moment în care guvernarea PSD pune în pericol sănătatea economiei româneşti, veniturile cetăţenilor români, pune în pericol nivelul de viaţă al fiecărui român. Sunt convins că vom iniţia săptămâna viitoare procedurile în vederea depunerii moţiunii de cenzură”, a mai declarat Ludovic Orban la Palatul Parlamentului.
Guvernul vrea să introducă măsuri „foarte ferme” cu privire la externalizarea profitului, a precizat premierul Mihai Tudose, în ședința de Guvern de miercuri.
„Pe ordinea de zi sunt o serie de modificări ale Codului fiscal şi, ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu este vorba despre trecerea contribuţiilor – acolo şi sindicate şi patronate, care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiei, s-au inflamat după ce Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia românească o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm ca să nu mai fie deductibil tot profitul, adică să avem şi noi nişte bani din care să facem Educaţie, Sănătate şi Infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale, dar, din fericire, înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi”, a declarat Tudose.
În paralel cu ședința de Guvern, în Piața Victoriei are loc un protest împotriva măsurilor fiscale adoptate de Executiv.