USR, care are deja un astfel de proiect depus în Parlament, a reacţionat virulent, criticându-i pe liberali pentru faptul că nu au susţinut propunerea blocată deja în Legislativ.
UPDATE ora 18.00 Preşedintele USR Dan Barna consideră că depunerea de către PNL a unui proiect privind abrogarea dispoziţiilor referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor reprezintă un „bambilici legislativ”, prin care se doreşte obţinerea unei amânări, în condiţiile în care USR a depus deja un proiect similar.
„Nu mai departe de săptămâna trecută am cerut încă o dată Parlamentului să pună pe ordinea de zi problema pensiilor speciale. Nu s-a dorit acest lucru. Astăzi, PNL vine şi propune un proiect de lege nou, care să rezolve această problemă. Proiect de lege există de multă vreme şi e depus de USR. Ceea ce se întâmplă acum e doar un bambilici legislativ, care urmăreşte să reia un traseu prin Parlament deja parcurs în bună măsură. Pe scurt, PNL vrea o amânare. Domnilor de la PSD şi PNL, vreţi să îi ascultaţi pe români şi să eliminaţi pensiile speciale? Convocaţi mâine plen reunit şi votaţi proiectul care există deja. Românii vor dreptate, nu joacă de-a demagogia şi legiferarea”, a scris liderul USR, luni, pe Facebook.
768 de foști senatori și deputați sunt, în prezent, beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an, potrivit răspunsului furnizat de Parlament la solicitările G4media.ro.
Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.
Pensiile speciale ale aleşilor sunt cuprinse între 2.000 de lei, cei mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare.
„Practic, abrogăm, aşa cum ne cere Curtea Constituţională, capitolul 11, indemnizaţia pentru limită de vârstă şi articolele 49 şi 50, din Statutul deputaţilor şi senatorilor”, a spus Florin Roman, el arătând că PNL cere adoptarea proiectului în regim de urgenţă, în Parlament.
Roman a explicat că votul ar trebui să se dea repede, în condiţiile în care toate partidele şi-au anunţat susţinerea pentru eliminarea pensiilor speciale.
„Partidele mari din Parlament au susţinut, cel puţin la nivel declarativ, că vor vota orice proiect de lege care respectă recomandările CCR”, a spus el.
„Nu vor mai avea niciun motiv (judecătorii CCR, nr) să respingă proiectul de lege”, a mai afirmat Roman.
Ce prevede proiectul PNL
Iniţiatorii afirmă, în proiect, că în Constituția României se garantează, prin dispozițiile art.47 alin.(2), dreptul la pensie, în condițiile legii.
Conform Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii dreptul la pensie ia naștere și se aplică având ca fundament, printre alte principii, principiul contributivității și principiul solidarității.
Orice alt derivat legislativ, de tipul indemnizațiilor pentru limită de vârstă, constituie o abatere de la cei doi piloni, contributivitate și solidaritate, care asigură stabilitatea dreptului la pensie.
PNL afirmă că „reglementările speciale în materia pensiilor trebuie eliminate din dreptul pozitiv, cu respectarea deciziilor Curții Constituționale, pentru a întări viabilitatea sistemului public de pensii, cât și pentru a încuraja dezvoltarea sistemelor alternative de economisire în scopul obținerii unui venit decent după ieșirea din activitate a fiecărui cetățean român. Prezentul act normativ respectă Decizia Curții Constituționale nr.873/2010 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.”
Scopul reglementării propuse prin proiectul de lege este abrogarea unor dispoziții din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, care încarcă, imoral, bugetul autorității legislative și care nu permit efectuarea de investiții urgente și absolut necesare, cum ar fi cele de eficientizare energetică a Palatului Parlamentului aflat în administrarea Camerei Deputaților.
Prin proiectul de lege se propune abrogarea dispozițiilor art.49 și art.50, care formează conținutul capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor. Ulterior intrării în vigoare a legii, prin dispozițiile art.2, Statutul deputaților și al senatorilor se va republica în Monitorul Oficial al României, partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
Abrogarea este modalitatea de reglementare aleasă de inițiator pentru asanarea legislației, în conformitate cu dispozițiile art. 16 din Legea nr.24/2000 privind privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative:„în vederea asanării legislaţiei active, în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative se va urmări abrogarea expresă a dispoziţiilor legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate cu reglementarea preconizată.”
Proiectul de lege nu generează cheltuieli din bugetul de stat al României, nefiind aplicabile dispozițiile art.138 alin.(5) din Constituție. Prin intrarea în vigoare a normei juridice propuse spre adoptare sunt realizate economii la capitolul cheltuieli din bugetul Camerei Deputaților și din bugetul Senatului, mai spun cei de la PNL.