• Bărbatul vrea să-i fie protejată identitatea din motive de siguranță, dar a acceptat să vorbească cu jurnaliştii pentru a face auzită şi vocea ruşilor care se opun deciziilor lui Vladimir Putin.

Pe 25 februarie, doi cetățeni îl imobilizează pe Vasili D., din oraşul Belgorod, după ce văd că tânărul scrisese mai multe mesaje antirăzboi pe o stație de autobuz. Vasili e ținut captiv până la sosirea poliției. E acuzat de vandalism din motive politice, din ură ideologică, rasială, națională și religioasă și din dușmănie împotriva unui grup social. Arestat. Riscă până la trei ani de închisoare. 

Igor Maltsev și Sofia Semenova, din Sankt Petersburg, organizează un protest stradal pe 6 martie: dau foc unui animal de pluș îmbrăcat în camuflaj, cu o pungă pe cap, pe care e inscripționat cuvântul „Ridică”. Arestați. Riscă până la șapte ani în închisoare. 

În aceeași zi are loc o percheziție la casa lui Aleksandr Fedorov, din Cita, Regiunea Transbaikal. Interogatoriul e amânat pentru 7 martie. În documentele oficiale, Fedorov e acuzat că a postat pe rețelele sociale un videoclip numit „«Mama, tata, n-am vrut să merg acolo»: soldații păcăliți de Putin sunt în captivitate”. Arestat. Riscă de la o amendă de 700.000 de ruble (5.300 de euro, n.r.) la privarea de libertate până la trei ani.

Acestea sunt doar trei dintre sutele de mii de cazuri cunoscute de care se ocupă OVD-Info, o organizație media rusă pentru drepturile omului. 

OVD-Info a fost fondată în 2011 și se ocupă cu monitorizarea, informarea și cercetarea cazurilor de persecuții politice în Rusia. De asemenea, oferă și asistență legală victimelor.

Konstantin a lucrat la OVD-Info în perioada 2020-2021. Acum e doar voluntar și se ocupă de studiile universitare. În urmă cu o săptămână, când situația în Rusia a denaturat, Konstantin a fugit din țară. Îi este teamă pentru siguranța lui și a familiei lăsate în urmă. Acum este în tranzit spre un stat din Uniunea Europeană, unde va aștepta schimbarea regimului de la Kremlin pentru a se întoarce acasă. „Câtă vreme Putin e la putere, eu nu sunt în siguranță”, spune tânărul rus într-un interviu pentru Libertatea. 

Konstantin vorbește pentru cititorii Libertatea despre cum pot fi ajutați cei arestați pentru delict de opinie politică în Rusia și de ce este importantă societatea civilă chiar și într-o dictatură. 

Cele mai ample proteste din istoria modernă a Rusiei

Libertatea: Lumea occidentală a fost lovită puternic de vestea invadării Ucrainei și de violența cu care Kremlinul îi tratează pe protestatarii care doresc oprirea războiului.
Konstantin:
Poate că pentru unii e o surpriză ce se întâmplă în Ucraina, nu se aşteptau. Dacă lumea ar fi fost atentă la ce se întâmplă în Rusia, ar fi văzut. O mulţime de activişti ruși au avertizat că regimul lui Putin se va degrada de la cvasidemocraţia care era la un regim totalitar. De mai bine de zece ani sunt proteste.

– Și cum s-a deteriorat situaţia în acești zece ani?
Pot explica asta prin exemplul legii privind agenţii străini (lege din iulie 2012, care le cere ONG-urilor ce primesc finanțare din străinătate și se implică în activități descrise vag „politice” sau studiază și raportează corupția să se înregistreze la Ministerul Justiției drept „organizație care îndeplinește funcția de agent străin”, n.r.).

La început, se spunea că această lege e un răspuns la politica americană de a finanţa organizaţii rusofobe. Apoi, an de an, reglementările au devenit mai stricte până au ajuns la acuzații penale. Dacă nu etichetai toate postările din social media şi toate articolele de presă „Acesta este produs de un agent străin”, primeai amendă sau mergeai la închisoare.

În ultimul timp, legile au devenit tot mai stricte. Alt exemplu este legea împotriva libertăţii de întrunire, din 2014. În primii doi ani, existau amenzi foarte mari, apoi au introdus şi pedeapsa cu închisoarea. Acestea sunt cele mai grele vremuri pentru a protesta.

– Pe site-ul OVD-Info se arată că aproape 14.000 de oameni sunt reținuți în Rusia pentru că au protestat. E o cifră imensă pentru cele nici două săptămâni de proteste. S-a mai întâmplat o situație de așa amploare?
Majoritatea protestatarilor vor fi liberi în decurs de câteva ore, însă au avut loc şi câteva sute de arestări şi peste 20 de cazuri penale. În istoria modernă a Rusiei, acesta e al doilea val de protest. Cred că cel mai mare a fost la începutul anului trecut, când Alexei Navalnîi s-a întors din Germania (după recuperarea în urma unei tentative de asasinat, n.r.), în urma căruia cred că au fost reţinuţi 17.000 de cetăţeni ruşi. Dar mă aştept la un nou record zilele astea, pentru că protestele continuă, oamenii sunt perseverenţi.

Copiii – instrument de presiune al autorităților față de părinți

– Sunt reţinuţi şi copiii. Ce se întâmplă cu aceştia?
Din câte ştiu, îi eliberează pe părinţii cu copii în câteva ore. Astfel de rețineri nu sunt fără precedent, s-au mai întâmplat. Dar părinţii copiilor pot fi apoi acuzaţi de neglijenţă sau de rele tratamente, iar acesta e un instrument de presiune din partea autorităţilor pentru a-i descuraja. Oricum, e foarte periculos să-ţi aduci copiii la proteste, pentru că pot deveni oricând violente, iar 99% dintre violenţe sunt provocate de poliţie.

– Săptămâna trecută a fost arestată şi o vârstnică din Sankt Petersburg. Cum vă explicaţi, doar nu era un pericol?
Cred că ea este unul dintre cei care vin regulat la proteste şi a devenit un simbol al mişcării. Interesant e că femeia e o supravieţuitoare a blocadei asupra Leningradului, din Al Doilea Război Mondial (instituită de armata lui Hitler, când un milion de oameni au murit înfometaţi, n.r.). E un adevărat simbol al rezistenţei, după ce a supraviețuit unei perioade atât de întunecate.

– Brutalitatea autorităţilor provoacă mai multă frică sau mai multă revoltă în societate?
Cred că noile reguli au speriat foarte multă lume şi de aceea nu mai vedem azi proteste ca la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Dar, ştiţi, n-au existat proteste de masă nici în Germania nazistă. În dictaturi, e destul de greu să organizezi proteste de amploare. În plus, ţara e foarte divizată. Există un număr de cetăţeni, de regulă mai tineri, cu acces la internet, care se informează, dar majoritatea sunt cei care urmăresc ştirile oficiale, devenind astfel victime ale propagandei. Câtă vreme eşti îndoctrinat – şi asta li se întâmplă celor care se informează de la televiziunea rusească – vei ajunge să crezi ce ţi se spune, indiferent că eşti rus, american sau român.

Poate că, odată ce sancţiunile internaţionale primite de Rusia vor fi resimţite de cetăţeni, aceştia îşi vor da seama că țara nu se poate opune întregii lumi și asta le va da forţă pentru proteste mai masive. Nu neapărat motivaţi de lupta pentru democraţie sau de cauza ucraineană, ci pentru propriul stomac.

„Nimeni nu trebuie lăsat singur în fața sistemului”

– În acest context, cum acționează acum OVD-Info?
– Noi funcționăm pe principiile descentralizării și digitalizării. Din motive de siguranță, o parte din echipă nu e în Rusia, dar nu contează de unde publici știrile, dacă ai surse pe teren. Scopul nostru e să-i ajutăm pe oamenii reținuți. „Informația te protejează” și „Nimeni nu trebuie lăsat singur în fața sistemului”, acestea sunt mottourile noastre.

Așadar, cei reținuți ne sună sau ne scriu pe Telegram, oferindu-ne toate detaliile: de ce, când și unde s-a întâmplat. Noi publicăm informațiile acestea pe site, pentru că aceste simple propoziții s-ar putea să le salveze viața sau sănătatea. Fiind informații publice, autoritățile nu pot să pretindă că au dispărut prin vreo pădure sau să-i tortureze. 

De asemenea, îi sprijinim din punct de vedere legal. Avem parteneri avocaţi, care merg la secţiile de poliţie sau în instanţă, pentru a-i ajuta pe oameni să se apere.

– Vă așteptați ca activitatea OVD-Info să fie blocată în viitor de autorități?
– Suntem etichetați deja drept „agenți străini” și ne așteptăm la măsuri mai dure. Dar când în Ucraina mor zilnic oameni nevinovați, nu mai contează dacă organizația noastră e scoasă în afara legii. Suntem pregătiți să rezistăm. Avem un protocol şi am luat măsuri cu privire la securitatea digitală și la siguranța noastră fizică. Dar există mai mulţi membri OVD-Info în Rusia şi ne temem pentru ei. Acolo nu poţi fi în siguranţă.

Beneficiile nevăzute ale mișcărilor apolitice în Rusia

Cât de puternice sunt opoziţia şi societatea civilă ruse în acest context?
Opoziţia politică e inexistentă de mai bine de şapte ani. Acum, nicio mişcare de contestare a regimului nu se mai înregistrează oficial. Partidele cu idei democratice, înfiinţate după destrămarea URSS, precum Yabloko (Partidul Democrat Unit Rus, n.r.), mai au o influenţă marginală în societate. Cea mai importantă mişcare politică este formată din susţinătorii lui Alexei Navalnîi, dar, în ultimul an, şi aceasta a fost scoasă în afara legii: poţi fi pedepsit dacă le faci donaţii sau chiar dacă postezi despre ei pe social media. Puțini mai încearcă să îi mai susțină fățiș, pentru că au posibilități de manevră limitate. 

În societatea civilă rusă cred că sunt mulți oameni care vor și pot să facă ceva. Sunt multe domenii în care rușii au arătat o mare capacitate de cooperare: de la ONG-uri pentru găsirea persoanelor dispărute la cauze umanitare. 

Chiar dacă majoritatea sunt apolitice, ele sunt relevante, pentru că oamenii vor folosi această experiență a cooperării pentru alte scopuri, atunci când va sosi momentul oportun. 

– Cum considerați că va evolua societatea rusă sub toate restricțiile despre care am vorbit?
Depinde cât de mult va dura această criză. Dar cred că, probabil, mulți oameni vor fi concentrați mai degrabă pe propria supraviețuire, așa că va avea loc o atomizare tot mai mare a societății civile. Ceea ce nu e bine, bineînțeles. Dar în același timp mulți dintre ei se vor afla în situația în care pur și simplu nu vor mai avea nimic de pierdut și, pentru acest segment de populație, adevărul va fi cu atât mai clar.

Acum cred că ne aflăm într-o situație similară cu cea a Uniunii Sovietice în anii ‘80. Atunci a venit Gorbaciov, care a inițiat perestroika, pentru că dacă n-ar fi sacrificat modelul sovietic, regimul s-ar fi prăbușit peste ei. Liberalizarea le-a deschis oamenilor calea pentru a participa la viața socială și politică. Consider că este un model realist și la un moment dat vor slăbi chingile puțin. Dacă nu va avea loc o nouă perestroika, să zicem așa, sistemul nu va rezista. Nu cred că vom ajunge ca în Coreea de Nord.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News