Fostul director al redacţiei române a BBC spune că Donald Trump nu poate să trimită armata pe stradă peste tot.

Pentru a trimite armata pe stradă, ar trebui să invoce o lege din 1807 și această acțiune ar fi imediat contestată la tribunal. Nu e chiar aşa de simplu.

Christian Mititelu, fost director al redacției române a BBC :

El a precizat că la Washington, unde au fost de asemenea proteste, unele violente, a putut fi scoasă armata pe străzi pentru că districtul Columbia din care face parte se află direct sub guvernare federală.

Christian Mititelu vorbit și despre dispersarea violentă, cu gaze lacrimogene, a manifestanților pașnici de la Casa Albă, pentru ca președintele SUA să meargă la o catedrală evanghelică și a poza cu Biblia în mână.

”A intrat acolo ținând în mână o Biblie închisă, gest interpretat ca fiind electoral, pentru că el acum scade în sondaje”, a mai spus Christian Mititelu.

Preşedintele american speră să nu piardă numeroșii votanți din rândul comunităților evanghelice, a punctat Mititelu.

Christian Mititelu declară că Trump a suferit o serie de eşecuri, iar popularitatea lui a început să sufere.

Dacă gazezi populația sau folosești gaze lacrimogene numai pentru un gest de publicitate, nu cred că e o acțiune deosebit de serioasă din partea președintelui.

Christian Mititelu, fost director al redacției române a BBC:

Christian Mititelu mai spune că protestele violente din SUA s-au născut din disperarea unor oameni nemulțumiți de lunga istorie a brutalității poliției. El a dat ca exemplu cazul polițistului Derek Chauvin, implicat în moartea tragică a lui George Floyd, după ce a stat peste opt minute cu genunchiul pe gâtul acestuia, și care are 18 plângeri din trecut, fără consecințe asupra lui.

Furia protestatarilor are rădăcini într-o stare de disperare. Populația de culoare consideră că nu sunt suficient de protejată, că aplicarea legii în cazul lor este discriminatorie. Sunt exemple care pot arăta că acest lucru nu este total imaginar.

Christian Mititelu, fost director al redacției române a BBC:

Christian Mititelu crede că și pandemia de coronavirus a influențat aceSte izbucniri violete

Pandemia are tendința să accentueze inegalităţile și să creeze o stare de neliniște și de disperare. Sunt foarte mulţi oameni care şi-au pierdut locurile de muncă. Sunt 40 de milioane de oameni care apelează la ajutorul de şomaj.

Christian Mititelu, fost director al redacției române a BBC:

Sunt foarte mulţi oameni în SUA care nu beneficiază de asigurări medicale şi nu pot apela la serviciile medicale din cauza costurilor prohibitive. ”Și asta contribuite la frustrare și nemulțumire”, a mai spus Mititelu.

Acum e nevoie de o calmare a spiritelor, pentru că după pandemie, a urmat criza economică foarte gravă în SUA, iar acum au apărut revoltele de stradă, mai spune Christian Mititelu.

”E nevoie de o intervenție viguroasă, sigură atunci când este vorba de jafuri, de incendieri, dar dacă lezezi bătrâni și copii sau jurnaliști, lucrurile sunt scăpate de sub control”, a adăugat Mititelu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News