În general mesajele mele sunt optimiste. În perioada aceasta a țării nu sunt însă optimist. Suntem într-un moment în care e dificil să speri în România, dar cred că avem în continuare ceva profesionalism, clădit aproape în liniște. Datorită potențialului acestor oameni care își servesc comunitatea, care nu se mai lasă călcați în picioare, da, încă sper.
Cătălin Tolontan, Libertatea:
„Șefii ASF au evitat răspunsul la întrebări esențiale: de ce au asistat, aproape impasibili, la falimente în lanț? Cu ce argument și-au dat prime în timp ce supravegheau scheme Ponzi? De ce mai sunt în funcție?” – Anca Simina, în deschiderea podcastului din această săptămână, de la Recorder.
Invitatul Recorder a fost jurnalistul Cătălin Tolontan, care face parte din echipa de investigație Libertatea și Gazeta Sporturilor.
„Banii din asigurări sunt veniturile firmelor, dar rămân banii noștri, ai asiguraților”
În peste 70 de articole, ziarul Libertatea a arătat schemele de fraudare din City și Euroins, în fața cărora ASF nu a făcut, luni la rând, mai nimic.
Codruța Simina, Recorder:
„Ca cetățeni, noi avem o dublă legitimitate de a ști ce se întâmplă cu ASF și cu firmele de asigurări. Unu: îi plătim pe cei din ASF din bani publici. Doi: banii de pe polițe, în mod specific, rămân banii noștri, ai asiguraților și după ce sunt încasați de companiile de asigurări. O parte dintre ei trebuie păstrată în condiții strict prevăzute de lege”, a spus Cătălin Tolontan.
„Sincer, nu am știut, nu auzisem despre Euroins”
„Tu ești dintre cei care au intuit, încă de acum trei luni, când Libertatea a început să publice despre asigurări. Ce stare ți-a lăsat atunci faptul că statul român a căzut din nou în capcana unei scheme piramidale?”, a întrebat Anca Simina. „Nu am intuit nimic. Nu auzisem în viața mea despre Euroins”, a răspuns Tolontan, explicând care este, de regulă, alchimia unei investigații jurnalistice.
Noi n-am știut. Ca aproape de fiecare dată, au știut oamenii din instituțiile vizate de posibile mușamalizări. După ce acești oameni au epuizat apelurile către șefii lor, uneori și apelurile către Parchete, ne-au căutat.
Cătălin Tolontan, Libertatea:
„Nu eram deloc experți în asigurări. Am lucrat patru oameni, alături de Dan Duca, redactor-șef la Libertatea, Ciprian Ranghel, editor și Daniel Ionașcu, singurul jurnalist specializat în economie din echipa care a muncit la această investigație”, a explicat ziaristul.
„Își dau bonusuri ca în scenetele cu Dem Rădulescu, de pe vremuri”
„Am văzut un moment rar în România, în care această instituție, ASF, arogantă față de jurnaliști, vine în fața instituțiilor statului, în fața Parlamenului, ca să dea explicații”, a remarcat Codruța Simina.
„Cei din Comisia pentru economie a Camerei Deputaților au cerut în mod repetat să li se comunice bonusurile șefilor. Și au fost insultați. Am aflat noi, jurnaliștii, că au existat trei bonusuri. Ele erau date, ca în vechile scenete cu Dem Rădulescu, astfel: bonus pentru merite deosebite, mărirea prețului la RCA și scufundarea unor companii. Bonus pentru ziua ASF, ca la Ziua Recoltei, pe vremuri. Și de Crăciun. Președintele a luat 12.500 de trei ori, față de 12.500 cât are salariul lunar”, a explicat jurnalistul Libertatea.
Ce a mai răspuns Cătălin Tolontan la întrebările Ancăi Simina:
„Monopolul PSD-PNL-UDMR face adevărul mai greu de aflat. Pe de o parte, oamenii vin mai des către noi. Simțiți și voi la Recorder asta. Pe de altă parte, există o teamă ca oamenii de la stat să vorbească, mai mare decât acum câțiva ani. Pentru că orice ușă deschid oamenii, dau de PSD sau de PNL”.
„Din informațiile noastre, sunt amenințări permanent pe care le fac cei din conducerea ASF că vor reclama la Parchet pe cei care au vorbit cu presa. Ei nu vor ști niciodată cine a vorbit, dar vă dați seama unde sunt ei acum mental? Prioritatea lor sau a justiției române e să vadă cine a dat informații despre niște nereguli sau despre anchilozarea unei instituții de stat. Își imaginează Nicu Marcu, președintele ASF, că aici își va pune statul resursele? Răspunsul este da, asta vor să facă”
Ce face BERD în cazul Euroins este anormal. Ei au anunțat că suprapun peste controlul statului român propriul audit. Păi, voi ați făcut un audit când ați intrat cu 10% la Euroins și acel audit nu a găsit nimic, deși Euroins avea mari probleme. Acum, ce faceți, voi, BERD? Nu recunoașteți analiza de solvabilitate a statului român, piața unde a fost lider compania unde sunteți acționari?
Cătălin Tolontan:
„Stop, nu vă comportați cum vreți voi!”
„În general mesajele mele sunt optimiste. În perioada aceasta a țării nu sunt însă optimist. Suntem într-un moment în care e dificil să speri în România, dar cred că avem în continuare ceva profesionalism, clădit aproape în liniște. În diverse domenii. Și la stat, și la privat. Profesionalismul acesta s-ar putea să ne facă o surpriză uriașă, să facă o masă critică. Nu știu cum, e doar un gând. Pe instituții și pe total nu sunt optimist. Dar datorită potențialului acestor oameni care își servesc comunitatea, care nu se mai lasă călcați în picioare, da, încă sper”.
„Și noi, românii, ne cunoaștem profesiile, nu putem fi prostiți că o meserie înseamnă altceva decât înseamnă. E foarte bine să rezistăm ca jurnaliști și ca societate presiunii unor mari companii (nu contează ce nație sunt, nu etnicizăm nimic) și să le spunem: Stop, nu vă comportați cu această comunitate, cu această țară și cu acești cetățeni cum vreți voi!”.
Puteți asculta discuția integrală aici.