Cuprins:
Traficul pe Podul Crimeei, suspendat, după un atac cu drone
Potrivit canalului proucrainean Crimean Wind Telegram, în orașul Kerci, lângă șantierul naval „Zaliv”, s-au auzit explozii, iar sistemele de apărare aeriană ar fi fost activate.
„Traficul vehiculelor pe Podul Crimeea a fost temporar suspendat”, a anunțat canalul Telegram pentru Informații Operaționale pe Podul Crimeei.
Ministerul rus al Apărării a declarat pe 6 decembrie că sistemele de apărare aeriană au doborât o dronă ucraineană care viza Crimeea în timpul nopții. Oficialul a mai susținut că aviația navală rusă a Flotei Mării Negre a distrus două bărci ucrainene fără echipaj care se îndreptau spre Crimeea în Marea Neagră.
Construcția podului de 19 kilometri care leagă Crimeea ocupată de Rusia continentală a început după ocuparea ilegală a peninsulei în 2014 și a fost finalizată în 2018.
După ce a devenit o rută critică de aprovizionare pentru forțele ruse după lansarea invaziei la scară largă, a fost atacată de forțele de la Kiev de mai multe ori și a fost grav avariată de atacurile ucrainene din octombrie 2022 și iulie 2023.
„Podul este ilegal și trebuie desființat”
Pe 27 septembrie, rapoartele sugerau că Rusia întărea apărarea în jurul Podului Crimeea, inclusiv desfășurarea capcanelor subacvatice pentru drone.
Autoritățile ruse din Crimeea ocupată au oprit în mod regulat traficul pe pod, pe fondul unor explozii și lovituri cu drone.
Podul Crimeei face obiectul unei dispute între Ucraina și Rusia la Curtea Permanentă de Arbitraj.
Vorbind acolo pe 23 septembrie, ambasadorul general la Ministerul de Externe al Ucrainei, Anton Korynevych, a spus că Rusia „dorește să ia sub conducere Marea Azov și strâmtoarea Kerci”.
„Așa că a construit o poartă grozavă la intrarea lor, pentru a menține transportul internațional în timp ce permite accesul micilor nave fluviale rusești”, a spus el, adăugând: „Podul este ilegal și trebuie desființat”.