Consiliul Județean Neamț, unde președintele CJ Ionel Arsene are o majoritate confortabilă, a aprobat achiziționarea de servicii juridice din afara instituției pentru a recupera prejudiciul în cazul podului care s-a dărâmat în localitatea Luțca, pe 9 iunie 2022.
În referatul de aprobare a hotărârii de Consiliu Județean, întocmită de vicepreședintele CJ Dragoș Chitic, un apropiat al lui Arsene, instituția se declară, practic, „victima” Darcons SRL, firma care a efectuat lucrările de reabilitare, și spune că i-a anunțat deja pe aceștia că le va cere compensații financiare „de cel puțin valoarea de inventar a podului”.
Consiliul Județean Neamț va fi apărat de o casă de avocatură cu experiență în toate spețele juridice ce pot apărea în cazul prăbușirii podului de la Luțca. Potrivit proiectului de hotărâre de CJ, aprobat la mijlocul lunii iulie, care a fost consultat de Libertatea, serviciile juridice se externalizează „în special pentru recuperarea prejudiciului și repunerea în situația anterioară producerii accidentului tehnic la acest obiectiv”.
consilieri juridici are CJ Neamț: consilierii argumentează că 3 dintre aceștia au în instanțe 520 de dosare.
CJ vrea ca podul să fie plătit, la preț de inventar, de una dintre firme
În motivarea proiectului de hotărâre, întocmită de vicepreședintele CJ Dragoș Chitic, Consiliul Județean Neamț susține că firma Darcons SRL ar fi anunțat finalizarea lucrărilor, dar nu a prezentat documentele necesare pentru a se realiza recepția lor de către CJ Neamț.
„Deși SC Darcons SRL a anunțat încheierea lucrărilor și a solicitat convocarea comisiei de recepție, nu a prezentat documentele necesare întrunirii cărții tehnice a construcției, capitolele A, B și C. Astfel, lucrările nu pot fi considerate terminate și, în consecință, nu putea fi organizată recepția la terminarea lucrărilor. (…) La data producerii accidentului tehnic, elementele componente ale cărții tehnice obligatorii a fi prezentate de către antreprenor nu erau finalizate (proiectul tehnic actualizat la finalizarea lucrărilor AS BUILT, devizul general actualizat la terminarea lucrărilor, referatul proiectantului privind modul în care a fost executată lucrarea)”, scrie vicepreședintele CJ Neamț în motivarea sa.
Nu este însă clar nici până în acest moment cine a permis circulația pe pod.
În document se mai arată că reprezentanții CJ au trimis în data de 7 iulie o notificare către Darcons SRL în care le-au cerut „compensații financiare”, conform contractului, pentru pagubele suferite odată cu prăbușirea podului la care au lucrat aceștia.
„Urmează ca în termen de 30 de zile de la data notificării să prezentăm antreprenorului toate detaliile revendicărilor care vor cuprinde, cel puțin, valoarea de inventar a podului, ca mijloc fix, sumele decontate conform contractului, precum și orice cheltuieli legate de producerea accidentului tehnic produse din vina antreprenorului”, spune Chitic în documentul citat.
Darcons SRL, doar una dintre firmele parte a lucrărilor de reabilitare
Renovarea podului de la Luțca face parte dintr-un contract-gigant pentru „reabilitare poduri și drumuri din județ”, în valoare de 264 de milioane de lei cu TVA, prin PNDL II, către 8 firme din județ, multe deținute de apropiații președintelui CJ, Ionel Arsene.
Conform informațiilor apărute în presa locală, firma identificată în motivarea proiectului de hotărâre de CJ de către Dragoș Chitic nu este coordonatorul lucrărilor. Cel puțin pe hârtie, acestea au fost realizate de Aqua Park SRL.
Darcons SRL, una dintre firmele asociate care au reabilitat podul de la Luțca, a fost condamnată în 2019 pentru extragere a agregatelor minerale fără autorizație. Mai exact, angajații societății Darcons au fost prinși cărând pietriș cu autocamioanele din albia râului Moldova, punând în pericol siguranța conductei de gaze de înaltă presiune a Transgaz.
Conform termene.ro, cel care deține firma Darcons este Romică Rotaru. G4Media a scris că acesta este fost consilier județean PSD și tatăl fostului deputat PSD Alexandru Rotaru. Rotaru a fost deputat PSD între 2016 și 2020.
Ziarul a încercat să ia legătura cu Ionel Arsene, fără succes însă. Am cerut un punct de vedere și din partea Darcons SRL, de asemenea fără succes.
Dosar închis în cazul exploatărilor de pietriș de lângă podul de la Girov
Singurul răspuns primit de Libertatea de la Consiliul Județean Neamț a fost în legătură cu podul de la Girov, unde, cu toate că firma autorității județene excavează de sub construcție, procurorii au clasat dosarele.
„Incidentul la care faceți referire a făcut obiectul unui control în data de 14.07.2020, efectuat de reprezentanții A.N. Apele Române, A.N.R.M., I.P.J. Neamț și a unui dosar penal care s-a soluționat în data de 11.01.2022 cu renunțarea la urmărirea penală. Ulterior acestui incident, nu au mai fost constatate abateri la punctul de lucru din localitatea Girov de către organele de control abilitate”, răspundea, oficial, Arsene.
Libertatea a arătat într-un articol că la mijlocul lunii iunie anul curent, firma Consiliului Județean Neamț continua să exploateze pietriș în apropierea podului de la Girov.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
SaTaNiKa • 28.07.2022, 15:03
Îmi este rușine că sunt român! Mi-ar plăcea să fim o exclava a SUA cu acelasi statut precum Puerto Rico!