După ce ieri v-am arătat monumentele de la Cazanele Dunării, azi vă propunem o altă destinaţie de vis: Transfăgărăşanul. Pornim din comuna argeşană Poenari, unde, pe o culme de munte, este “înfiptă” cetatea lui Vlad Țepeş, trecem apoi peste barajul de la Vidraru şi traversăm cei mai înalţi munţi din România, pe Transfăgărăşan.


Cetatea este ridicată la 200 de metri deasupra Cheilor Argeşului

Construită sub ameninţarea ţepei

Cetatea Poenari este situată lângă şoseaua Curtea de Argeş – Vidraru, pe o stâncă abruptă ce se înalţă la peste 200 de metri deasupra Cheilor Argeşului. A fost construită de Vlad Țepeş, pe la mijlocul secolului al XV-lea. Legenda spune că târgoviştenii bogaţi, rivali politici ai lui Țepeş, i-au omorât acestuia un frate. Pentru a se răzbuna, Dracula Voievod i-a adunat pe toţi la poalele muntelui din Poenari şi, după ce a tras câţiva în ţeapă la faţa locului, i-a rugat pe ceilalţi să construiască o cetate în vârf. După cum spune cronicarul, târgoviştenii au lucrat de s-au rupt hainele de pe ei, iar în şase luni cetatea a fost gata. A fost una din fortificaţiile care au contribuit la victoria românilor din anul 1462 împotriva turcilor şi locul de retragere al voievodului muntean la vremuri de primejdie.

Drum la cota 2.300

Transfăgărăşanul este unul din cele mai spectaculoase drumuri din România. Trece prin Poenari, peste barajul Vidraru şi străbate apoi masivul Făgăraş, ajungând până la altitudinea de 2.030 de metri şi se termină la Cârţişoara, judeţul Sibiu. În apropiere de cel mai înalt punct al ascensiunii, la Bâlea Lac, drumul trece prin cel mai lung tunel din România, de aproape 900 de metri.

Hău de 166 de metri

Barajul Vidraru a fost construit pe râul Argeş, în 1965, pentru a forma lacul de acumulare al hidrocentralei Vidraru. Lacul are o suprafaţă de 893 de hectare şi adâncimea maximă de 155 de metri. Barajul are 166 de metri înălţime, iar la momentul finalizării, cu 44 de ani în urmă, era pe locul 8 în Europa şi pe locul 20 în lume, ca mărime.

Cazare
Pensiunea Dracula oferă camere cu trei locuri, contra sumei de 100 de lei pe zi, camere cu pat dublu, la 80 de lei pe zi, şi căsuţe cu două locuri, 40 de lei pe zi.

Citiţi în Libertatea de mâine despre locul unde a omorât Hercules balaurul: Herculane

 
 

Urmărește-ne pe Google News