Grigore Vieru trebuia să fie transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, dar starea lui nu a permis acest lucru. Astăzi, urma să plece la Chişinău o echipă de medici români printre care şi profesorul Dan Tulbure de la Institutul clinic Fundeni.
Potrivit lui Călin Vieru, fiul poetului, familia era şocată de cele întâmplate şi spera că medicivor reuşi să stabilizeze starea poetului, relatează Realitatea TV.
În urma accidentului de circulaţie produs joi noapte, Grigore Vieru a suferit politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului şi a plămânilor şi contuzia organelor abdominale. Cele două infarcte anterioare pe care le-a suferit poetul, au complicat starea acestuia.
Grigore Vieru a fost un simbol al lumii moldoveneşti, omul care în tinereţe a rostit: Dacă unii au vrut să ajungă în Cosmos, eu o viaţă întreagă am visat să trec Prutul.
„Grigore Vieru a fost un simbol al românismului, un om care a trăit cu toată fiinţa sa pentru limba română. Pentru poporul român pentru unitatea noastră. Aşa cum îşi iubeşte un copil mama, aşa iubea el România. Avea ceva candid în sensul cel mai înalt al cuvântului într-o lume mizeră şi murdară. Academia Română l-a onorat şi este o cinste pentru Academie”, a declarat Răzvan Theodorescu, pentru Realitatea TV.
”Grigore Vieru a fost om special, care, prin bunătatea sa ieşită din comun, lăsa impresia că venea de pe altă planet”, a declarat, pentru AGERPRES, solista Anastasia Lazariuc, care s-a lansat cu piesele poetului.
”A fost ca un părinte şi nu doar pentru mine, ci pentru mulţi artişti din Moldova. El ţinea foarte mult la cultură şi la oamenii cu talent, iar în perioada comunistă, când însemna mult să pronunţi cuvinte româneşti, ne-a luat mereu apărarea”, a spus Lazariuc .