Este vorba de formatiuni aparute prin cresterea mucoasei ce captuseste sinsurile paranazale si care ingreuneaza trecerea aerului. De regula, polipii sunt prezenti in numar mai mare de unu. Au o forma de para, consistenta moale si o culoare deschisa spre alb.
In functie de studiile citate, literatura de specialitate avanseaza un procent intre 0,1 si 2 la suta din totalul populatiei, ca fiind suferind de polipi. Incidenta creste la bolnavii de astm.
Cauza aparitiei lor nu este clarificata. Dupa unii specialisti, sunt provocati de o reactie alergica la diferite substante prezente in atmosfera. Dupa altii, la originea lor se afla infectii ale sinusurilor. In cazurile mai grave, respiratia pe nas nu este posibila. Ca simptome, se mai asociaza diminuarea simturilor mirosului si gustului si, uneori, mancarimile in zona oculara.
Obstructia nazala poate fi provocata si de alte cauze, ca deviatiile de sept sau rinitele. Medicul de familie va putea discerne intre acestea si va va putea trimite la specialistul oto-rino-laringolog in situatia in care este vorba de polipi. Uneori, acestia favorizeaza complicatiile rinitei.
Prevenire si tratament:
Operatia este usoara si sigura.
Fiindca polipii nazali nu au o cauza certa, nu se cunosc masuri de prevenire eficace. Ca tratament, in cazurile usoare pot fi folosite diferite spray-uri si picaturi nazale cu steroizi, care duc la resorbtia polipilor de dimensiuni reduse. Comprimatele cu steroizi au efecte asemanatoare, dar sunt folosite mai putin din cauza efectelor secundare. Cel mai eficace tratament este insa inlaturarea chirurgicala, care se face pornind de la o radiografie, cu ajutorul unui endoscop. Operatia este una curenta, care cauzeaza complicatii foarte rar. In unele situatii, totusi, polipii reapar dupa cativa ani. Reaparitia lor poate fi prevenita prin spray-urile cu steroizi.