Intr-o atmosfera cu nimic deosebita de plenarele fostului CC, Ministerul de Interne a prezentat, ieri, pe durata a aproape patru ore, bilantul pe anul 2001. Concluzia generala e ca lupta impotriva coruptiei trebuie inceputa chiar din interiorul ministerului, iar actiunea ii va viza pe acei angajati tentati sa primeasca mita.
„Trebuie sa ne facem curatenie intai in ograda noastra. Daca exista politisti corupti, acestia vor pleca din randurile noastre”, a spus ministrul de interne, Ioan Rus, in deschiderea sedintei de bilant, in fata unei sali arhipline.
In acelasi context, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, s-a ferit sa spuna daca in randurile politicienilor exista corupti. In schimb, in legatura cu modul in care Politia si Parchetul cerceteaza marile dosare de coruptie, aflate in atentia instantelor, seful statului a raspuns transant: „Nu este treaba mea. Nu stiu si nici nu ma intereseaza aceste dosare”.
Chiar daca cifrele prezentate arata ca rata criminalitatii este intr-o usoara scadere, premierul Adrian Nastase nu s-a aratat multumit de prestatia Politiei. „Pare ca strada nu este controlata de Politie. Ziua in amiaza mare soferii sunt atacati la semafor, sunt talhariti sau jefuiti oameni in plina strada, elevilor li se iau banii sau chiar pachetele cu mancare. Daca inainte imaginea politistului era asociata cu cea a comisarului Moldovan, acum este alaturata lui Garcea. Este vorba de mentalitate. Cetateanul nu mai are incredere in politist”, a spus premierul.
La randul sau, presedintele Iliescu s-a aratat deosebit de indignat. Dar nu de activitatea politistilor, ci de nepasarea cetatenilor care privesc cum cineva este talharit sub ochii lor, fara sa faca cel mai mic gest pentru a interveni. Mai mult, seful statului a lansat, pe un ton raspicat, un indemn, mai putin obisnuit, tuturor celor care sunt martori ai unor astfel de incidente. „In plina strada, infractorul ataca cetateni, iar oamenii stau in jur, se uita si nu fac nimic. Un asemenea individ ar trebui luat de guler si molestat acolo, pe loc”, a sunat avertismentul adresat tuturor hotilor. Probabil ca Ion Iliescu nu stie ca au existat si astfel de cazuri, soldate cu anchetarea celui ce a „molestat”.
Talharii mai multe in anul 2001.
Statisticile Politiei arata ca in anul 2001 s-au inregistrat 3.467 de talharii fata de 3.280, cate s-au produs in 2000. Totodata, chiar si pe fondul general de scadere a criminalitatii, anul care a trecut s-a dovedit a fi unul al infractiunilor cu caracter sexual. Au fost contabilizate in buletinele politiei 209 acte de coruptie sexuala si 220 de raporturi sexuale cu minori, cifre aflate in crestere fata de anul 2000.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News