Conform proiectului OUG, „având în vedere existența unor fenomene de violență și cruzime față de animale, în ultimii ani fiind raportate nenumărate abuzuri și violențe direcționate asupra animalelor”, polițiștii pot constata că un animal se află într-o situație de pericol și atunci vor emite un ordin de plasare a animalului în adăpost.

Noutatea este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.

Polițiștii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol

Proiect OUG:

Totodată, în proiect este prevăzut că „polițiștii pot folosi forța și mijloacele din dotare, în mod adecvat și proporțional, pentru a pătrunde în spațiile prevăzute”.

Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române.

Situațiile în care, conform proiectului OUG, se consideră că animalele sunt în pericol:

  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, de la data publicării anunțului pe site-ul MAI, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Proiectul OUG poate fi consultat mai jos, în integralitate:

 
 

Urmărește-ne pe Google News