IPJ Bacău a reacționat după ce Libertatea a prezentat mărturiile celor trei săteni care acuză că au fost bătuți cu sălbăticie de polițiștii din Palanca, comună situată în zona vechiului hotar dintre Moldova și Ardeal.

Înainte de publicarea materialului, ziarul a solicitat în mod punctual Inspectoratului Județean de Poliție Bacău să răspundă dacă are cunoștință de cele trei agresiuni petrecute în ultimii 3 ani și jumătate în Palanca:

În noiembrie 2017, Dumitru (Doru) Popovici, în vârstă de 56 de ani la acel moment, a fost bătut și încătușat până i-a plesnit tendonul mâinii drepte, după ce un vecin a reclamat la poliție că acesta l-a amenințat cu pistolul. Popovici susține că era un pistol de aplicat crotalii pentru porci și, de fapt, spusese că „îi capsează urechile” dacă nu-i plătește un porc. Polițiștii nu au găsit nicio armă la adresa bărbatului, care, deși are permis de portarmă, își ține pușca sub lacăt acasă.

În aprilie 2019, Florin Alexandru Domoș, pe-atunci în vârstă de 19 ani, a fost luat de sub privirile celor două surori minore, încătușat și bătut, spune mama sa, de fostul șef de post Ciprian Poițelea, după o ceartă cu un vecin. Un an mai târziu, tânărul s-a sinucis.

În februarie 2021, Gabi Hăineală, 28 de ani, a fost bătut încătușat în secția de poliție după ce un vecin a reclamat dispariția unei pături de fân. Băiatul, care suferă de epilepsie, l-a acuzat direct de agresiune pe Ciprian Poițelea.

În toate cele trei cazuri, cu toate că numele polițiștilor implicați sunt mai multe, există un numitor comun: fostul șef de post al Poliției Palanca, Ciprian Poițelea, care între timp a fost mutat în localitatea sa natală, Agăș. 

Poliția Bacău nu pomenește nimic în răspuns despre cazul tânărului Alexandru Domoș și spune că abia după cazul Gabi Hăineală (din 2021) s-a decis să declanșeze cercetarea lui Ciprian Poițelea. 

Cercetarea disciplinară, procedură internă a IPJ Bacău, este însă pusă pe pauză cât timp durează dosarul penal, preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Gabi Hăineală

Ce omite IPJ

Despre Doru Popovici, IPJ Bacău susține că în cazul agresiunii reclamate de acesta, „s-au efectuat cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de purtare abuzivă față de polițiștii din cadrul Postului de Poliție Palanca” de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Poliția îndrumă ziarul către Parchet, care a răspuns deja solicitării.

Dosarul bărbatului a fost clasat în iulie 2018, la nici 8 luni după evenimente. Deși procurorii nu au menționat, victima susține că motivarea a fost că „fapta nu există”, cu toate că a rămas cu sechele fizice.

Poliția Bacău nu menționează însă dacă agenții acuzați că l-au agresat pe Popovici în 2017 au fost cercetați intern, după ce dosarul bărbatului a fost clasat. 

Mutat în comuna natală

Despre ultimul caz, cel petrecut chiar în februarie 2021, IPJ Bacău spune că acesta a fost preluat de Parchet, iar tânărul a făcut deja trei petiții împotriva agresorului său.

De data aceasta, inspectoratul susține că s-a declanșat cercetarea în cazul Poițelea, stopată momentan din cauza existenței dosarului penal. Deocamdată, fostul șef de post de la Palanca a fost mutat la Agăș.

Chiar dacă IPJ nu îmbrățișează varianta că detașarea este una disciplinară, sătenii susțin că mutarea este doar una temporară, iar în câteva luni, acesta se va întoarce la Palanca.

Lovituri acuzate de Gabi Hăineală și Doru Popovici

Lui Hăineală i s-a făcut rău la poliție

La una dintre audieri, lui Gabi Hăineală i s-a făcut rău. „Băiatul e obosit, spune aceeași poveste de atâtea ori. A punctat, la ultimele audieri, că își menține declarațiile date până atunci”, povestesc vecinii din Palanca.

Tânărul fusese vizitat de poliție și la domiciliu după bătaia încasată, alături de asistenți sociali. Aceiași vecini susțin că agenții îl întrebau dacă nu cumva a fost bătut de altcineva, „încercând să mute bătaia din ograda Poliției”.

Gabi nu s-a mai întâlnit cu Ciprian Poițelea. La o audiere petrecută în Palanca, autoritățile au așteptat ca fostul șef de post să iasă din sediu pentru a-l putea primi pe Hăineală. 

Cazurile Secției 16 București și Palanca nu sunt singulare

Astfel de cazuri de abuz al polițiștilor asupra cetățenilor nu sunt izolate și nu se întâmplă doar în comune îndepărtate ale României. 

  • În martie 2021 au fost publicate imagini în care 9 polițiști de la Secția 16 din Capitală lovesc brutal doi bărbați. Incidentul, care a avut loc în septembrie, a dus la arestarea a 3 dintre oamenii legii. La sfârșitul lunii s-a confirmat că ambii bărbați bătuți au murit.
  • Antena 3 a difuzat, tot la începutul lunii, imagini cu polițiști din aceeași secție care lovesc și strâng de gât un bărbat încătușat.
  • În aprilie 2020, un bărbat a fost bătut pe stradă de un polițist după ce ar fi refuzat să arate declarația pe proprie răspundere, necesară în perioada stării de urgență pentru deplasarea în spațiile publice.
  • Tot în aprilie 2020, Alexandru Găzdac a fost împușcat de 4 ori de un agent de poliție într-un hotel din București, după un scandal. Bărbatul a murit la Spitalul Elias.
  • În 2018, un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce a fost imobilizat de jandarmi și a primit un jet de spray lacrimogen în față.
  • În 2011, Victor Stanciu a fost bătut de polițiștii de la Secția 19 chiar în secție. Aceștia l-au încătușat după ce acesta a refuzat să se legitimeze, l-au dus la secție, unde a fost lovit cu pumnii, picioarele și bastoanele. Acesta a fost eliberat ulterior, iar un agent i-a cerut să nu meargă la baie pentru a nu face murdărie, informa Hotnews. Bărbatul a câștigat procesul contra României la CEDO.
  • În 2020, APADOR-CH anunța că un polițist de la Secția 17 din București a fost condamnat după ce a bătut un „parcagiu” chiar în secție. În plus, l-a pus să facă flotări și genuflexiuni. Acesta a primit 10 ani de închisoare cu suspendare, iar avocata sa, Nicoleta Popescu, a numit decizia „un exemplu-școală, care ar trebui să circule prin secțiile de poliție”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News