Camionagiii care se opun introducerii vaccinării obligatorii pentru transportatorii transfrontalieri au format mișcarea „Convoiul libertății” prin care au sosit la volanul vehiculelor în capitala Ottawa, unde au blocat centrul orașului de circa trei săptămâni. Tot în cadrul protestelor, au mai fost închise temporar punctele de trecere a frontierei cu Statele Unite, dar autoritățile au reușit între timp să reia controlul.
Amenințările cu amenzi și închisoare au convins protestatarii să se retragă în această săptămână de la patru puncte de frontieră din SUA. Poliția a emis avertismente similare în Ottawa, unde șeful poliției interimar Steve Bell a declarat că se vor lua măsuri pentru a-i alunga pe protestatari.
„Ne-am consolidat resursele, am dezvoltat planuri clare și ne-am pregătit să luăm măsuri. Acțiunea este iminentă”, a spus Bell. „Dacă doriți să plecați în propriile condiții, acum este momentul să o faceți”, le-a transmis el protestatarilor.
Printre persoanele arestate joi se numără doi dintre organizatorii protestului care au fost implicați și în campania de strângere de fonduri, Chris Barber și Tamara Lich. A fost una primele acțiuni mai hotărâte a poliției, dar a fost primită cu sfidare de majoritatea participanților.
„Nu plec nicăieri”, a spus Pat King, unul dintre organizatorii protestului. „Nu mi-am depășit drepturile. Taxele mele au plătit pentru ca eu să fiu aici”.
Poliția a precizat că va restricționa accesul în centrul orașului Ottawa, iar ofițerii au început să ridice bariere în jurul clădirilor guvernamentale. Ei au distribuit, de asemenea, pliante prin care îi avertizează pe șoferii de camion și pe restul protestatarilor cu privire la „pedepsele severe” pe care le riscă dacă nu opresc protestul.
Deși autoritățile nu au îndepărtat fizic oamenii, prezența sporită a poliției arată că se pregătește o acțiune pentru a opri demonstrațiile.
„Dacă poliția escaladează, nu vom escalada”, a spus Chris Dacey, prezent la protest încă din 28 ianuarie. „Nu vom răspunde niciunui tip de agresiune. Suntem aici până când prim-ministrul vorbește cu noi”.
Numind acțiunile protestatarilor drept o amenințare la adresa democrației, Trudeau a invocat luni Legea privind situațiile de urgență, o măsură fără precedent, acordând guvernului său puteri temporare de a reprima manifestațiile.
„Sunt o amenințare pentru economia noastră, relația cu partenerii comerciali, sunt o amenințare pentru lanțurile de aprovizionare și disponibilitatea bunurilor esențiale, precum alimente și medicamente. Sunt o amenințare pentru siguranța publică”, a spus Trudeau joi despre protestatari.
„Canadienii continuă să aibă dreptul la libera exprimare, dreptul de a protesta pașnic, dar ocuparea zonelor centrale din marile noastre orașe și blocarea punctelor de trecere a frontierei sunt inacceptabile”, a spus el.
Într-o scrisoare deschisă către politicieni, organizatorii „Convoiului libertății” au cerut guvernului condus de Trudeau să elimine mandatele de vaccinare și folosirea certificatului de vaccinare pentru a opri protestul. Alți participanți au transmis că vor demisia premierului.