Investigații ulterioare privind incidentele de la finalul lunii septembrie din Marea Baltică vor fi gestionate în comun de Poliția din Copenhaga și Serviciul de Securitate și Informații din Danemarca.
Concluziile autorităților daneze sunt similare cu cele ale Suediei, care au anunțat că avariile de la gazoducte par a fi provocate de explozii și că acest caz este investigat ca un act de sabotaj grav.
Poliția daneză nu a menționat când ar urma să se încheie ancheta, precizând că „este încă prea devreme să spunem ceva despre cadrul în care se va desfășura cooperarea internațională, de exemplu, cu Suedia și Germania, pentru că depinde de mai mulți factori”.
În total, patru scurgeri de gaze au fost depistate luna trecută la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, din Marea Baltică.
Un procuror suedez care anchetează surgerile preciza la sfârșitul săptămânii trecute că țara sa a respins propunerea agenției de cooperare judiciară Eurojust de creare a unei Echipe Comune de Investigație cu Danemarca și Germania, argumentând că o anchetă comună ar presupune acorduri în baza cărora ar trebui să ofere informații din propria investigație, pe care le consideră confidențiale.
De asemenea, Suedia a anunțat nu va împărtăși concluziile anchetei sale cu autoritățile ruse sau cu gigantul Gazprom.
Și Germania a deschis o anchetă cu privire la scurgerile de gaze din conductele Nord Stream.