Într-un raport al organizației umanitare, oferit publicației citate, sunt prezentate imagini ale bunurilor arse și mărturii ale agresiunilor sexuale și bătăilor aplicate de oamenii legii. Victime au fost persoanele care încearcă să intre în Uniunea Europeană.

În fiecare zi, mii de persoane din Asia de Sud, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar și din China, încearcă să traverseze Balcanii. În drumul lor spre UE, oamenii poposesc în tabere improvizate sau în gări.

Poliția de frontieră croată este acuzată că a ars bunuri ale solicitanților de azil. Foto Captură video Facebook No Name Kitchen

Mulți dintre aceștia sunt percheziționați de polițiștii de frontieră din Croația, iar unii ar fi rămas fără bunuri și trimiși în Bosnia.

Bunuri arse

Asemenea acțiuni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, conform căruia solicitanții de azil au posibilitatea de a-și prezenta cererea de azil atunci când se află la granițele unei țări.

 Organizația umanitară a indicat opt locuri în care oamenii legii din Croația au dat foc obiectelor personale ale oamenilor și documentelor necesare pentru a solicita azil atunci când ajung în UE.

Arse au fost și telefoanele mobile, care, conform organizației, ar fi putut conține probe importante ale abuzurilor săvârșite de polițiștii croați, precum materiale video sau fotografii.

No Name Kitchen a mers la granița dintre Bosnia și Croația la sfârșitul anului trecut și la începutul anului în curs pentru a căuta locurile în care au fost arse bunurile solicitanților de azil. Astfel, organizația a găsit documente de identitate, saci pe jumătate arși, sute de telefoane mobile, pantofi, ochelari, bani și alte obiecte de uz zilnic care confirmă mărturiile.

O tânără însărcinată a fost amenințată că va fi violată

În plus, cei care au fost victime ale polițiștilor croați au vorbit despre violențele prin care au trecut.

La sfârșitul anului trecut, mai exact în decembrie, o tânără însărcinată din Maroc, în vârstă de 23 de ani, a spus că a fost agresată sexual de polițiști croați înainte ca aceștia să dea foc bunurilor sale.

Femeia nu era singură, ci făcea parte dintr-un grup alcătuit din cinci persoane (soțul, o altă femeie și trei minori). Ea a spus că a fost percheziționată de un om al legii care i-a spus că o va viola.

Aceasta a mai adăugat că i-a văzut pe polițiști dând foc obiectelor care le fuseseră confiscate. 

În luna noiembrie a anului trecut, patru bărbați din Maroc ar fi fost bătuți de ofițerii de poliție și deposedați de bunuri, care au fost, de asemenea, arse. Ba mai mult, aceștia ar fi fost obligați să meargă desculți prin cenușa fierbinte. 

„Reclamații inventate”

Conform organizației, cel care a depus mărturie s-a ales cu arsuri pe tălpi în urma incidentului. Cu toate acestea, Croația a respins acuzațiile, iar organizația a prezentat dovezile raportorului special al ONU privind tortura.

 Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Croației a spus că instituția are „o politică de toleranță zero față de orice potențiale activități ilegale comise de personalul său” și că are un mecanism independent de supraveghere a comportamentului polițiștilor.

„Este absolut de neconceput ca un astfel de incident să aibă loc fără a fi raportat imediat poliției”, a mai adăugat același purtător de cuvânt cu privire la incidentele prezentate mai sus.

Potrivit acestuia, adesea, traficanții de persoane sunt responsabili pentru violențe și furturi la frontieră și că poliția a documentat „multe cazuri de reclamații inventate”.

Poliția din Croația a fost responsabilă pentru moartea unei copile afgane de șase ani, Madina Hussiny, care, împreună cu familia ei, a fost obligată să se întoarcă în Serbia, traversând șinele de tren, conform unei hotărâri luate în urmă cu trei ani de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Micuța a fost lovită de tren.

Urmărește-ne pe Google News