Legea scapă forțele de ordine de orice responsabilitate legală dacă atacă fizic, folosesc armament și echipamente de luptă împotriva protestatarilor.
Potrivit noii legislații, poliția poate interzice filmarea intervențiilor împotriva participanților la manifestațiile neautorizate, îi poate percheziționa pe aceștia și vehiculele lor și poate obține date personale fără mandat.
Noua lege face parte dintr-un pachet mai amplu, menit să restricționeze sever drepturile civile și comunicarea.
Legislativul a adoptat acest pachet luna trecută, în contextul reprimării constante a protestelor începute în august 2020, după ce Lukașenko s-a autodeclarat câștigător al alegerilor prezidențiale. Scrutinul e considerat fraudat de opoziție, de societatea civilă, de majoritatea populației și de Occident.
Mii de persoane au fost arestate, bătute sau chiar torturate în urma protestelor care au scos sute de mii de oameni în stradă. Ele au început după alegerile prezidențiale din august 2020. Liderii opoziției a fost rând pe rând arestați sau forțați să părăsească țara.
Violența autorităților în înăbușirea protestelor a dus la moartea mai multor oameni, iar organizațiile de apărare a drepturilor omului spun că există dovezi de folosire a torturii împotriva celor arestați.