Comuna Bolintin Vale este din nou în centrul atenției, după ce un șofer de microbuz a fost ucis cu o piatră. Acest incident a scos apoi oamenii în stradă, care protestează față de pasivitatea autorităților în fața interlopilor din localitate.
În aprilie 2020, în aceeași comună un alt caz șoca prin brutalitate: mai mulți romi au fost culcați pe jos, cu mâinile la spate și bătuți. Scenele violente au avut loc după ce poliția a intervenit pentru că aceștia făceau grătar în fața curții, lucru interzis de lege la începutul pandemiei.
„Stați dracu acasă! Stați acasă, f… în g… să vă f..”, spunea un polițist pe filmare.
Printre cei care au lovit bărbații întinși la pământ a fost și șeful Poliției din Bolintin Vale, ofițerul Costel Marian Șerban.
Vă avertizăm că urmează imagini cu puternic impact emoțional:
După ce Libertatea a publicat imaginile, IPJ Giurgiu a anunțat demiterea lui Costel Marian Șerban.
„Șeful Poliției din Bolintin Vale a fost demis din funcție și pe numele său a fost deschis un dosar penal”, anunța, pe 24 aprilie, Emanuela Sârbu, purtător de cuvânt al IPJ Giurgiu.
După două luni, sociologul Gelu Duminică, acela care a urmărit atunci cazul, anunța pe Facebook că polițistul este din nou în funcție. Reprezentanți ai IPJ Giurgiu declarau atunci pentru ziar că a fost doar delegat pe o altă funcție, la o altă structură, în altă localitate. El a revenit astfel în doar câteva luni la conducerea Poliției din Bolintin Vale, poziție pe care o ocupă și astăzi.
„Ancheta penală este în curs”
Un oficial din cadrul MAI a declarat, pentru Libertatea, că ancheta disciplinară în acest caz nu a fost finalizată, deoarece „cea penală este în curs”. Practic, la doi ani de la incidente, niciuna dintre anchete nu are un deznodământ.
„Cercetarea penală o suspendă pe cea disciplinară, care este valabilă pentru toți funcționarii publici”, a precizat oficialul din MAI.
Oficialul a dat vina pe procedurile în astfel de cazuri, afirmând că sunt foarte complexe.
„Este titular pe funcție, funcție ocupată prin concurs, nu poate fi demis decât printr-o cercetare disciplinară în consiliul de disciplină. Sunt niște proceduri de urmat. Se folosește termenul de demis decât după ce există o cercetare prealabilă și o judecată în consiliu”, a mai explicat sursa citată.
Aceleași reguli se aplică și în cazul șefului IPJ Giurgiu, care a fost înlocuit, joi seara, în urma revoltelor din Bolintin Vale.
Comisarului-șef Cătălin Georgescu i-au fost trasate noi atribuții la nivelul Direcției Management Strategic și Suport Informațional, structură din cadrul Poliției Române. În comunicatul transmis de MAI aseară se specifică doar numele ofițerului împuternicit care preia funcția, iar motivul nu este prezentat clar, ci doar că măsura a fost luată pentru „eficientizarea actului managerial la nivelul I.P.J. Giurgiu”.
Finalizarea cercetării disciplinare depinde de o hotărâre definitivă în procesul penal până la acel moment inculpatul beneficiind de prezumția de nevinovăție.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro