Anderson Torres a fost ministru al justiției până la încheierea administrației Bolsonaro, la finalul lunii decembrie. Propunerea de introducere a stării de apărare ar fi urmat să fie făcută în timp ce Bolsonaro era încă președintele Braziliei pentru a anula victoria rivalului său, Luiz Inácio Lula da Silva, la alegerile din octombrie. Proiectul nu a fost semnat de Jair Bolsonaro, a precizat Ribeiro. Ziarul brazilian Folha de S. Paulo a fost primul care a relatat despre găsirea documentului joi, 12 ianuarie.
Starea de apărare este o măsură legală care îi permite președintelui în exercițiu să intervină în alte domenii ale guvernării pentru a asigura ordinea publică.
Ce spune fostul ministru al justiției
CNN precizează că nu a consultat documentul, iar Anderson Torres a negat că este autorul decretului, într-o declarație publicată pe rețelele sociale.
„În calitate de ministru al justiției, te confrunți cu audieri, sugestii și propuneri de cele mai diverse tipuri. În casa mea a existat un teanc de documente care urmau să fie aruncate, unde cel mai probabil a fost găsit materialul descris în articol. Totul urma să fie dus pentru a fi distrus la Ministerul Justiției în timp util”, a explicat Torres.
În același timp, el a sugerat că proiectul de decret a fost divulgat în mod deliberat presei pentru ca el să fie discreditat.
„Documentul citat a fost preluat când nu eram acolo și a fost scurs în afara contextului, contribuind la alimentarea unor narațiuni eronate împotriva mea. Am fost primul minister care a livrat rapoarte de management pentru tranziția (puterii). Respect democrația braziliană. Am conștiința curată în ceea ce privește rolul meu de ministru”, a adăugat Anderson Torres.
După ce a plecat din funcția de ministru al justiției, Torres a devenit șef al Securității pentru Districtul Federal din Brasilia, dar a fost demis duminică, 8 ianuarie, după ce susținătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt clădirile guvernamentale din capitala braziliană, refuzând să accepte înfrângerea acestuia în alegerile din octombrie.
Cu câteva zile înainte de revoltă, Torres a călătorit în statul american Florida, în vacanță, și acolo s-a aflat și în timpul incidentelor de duminică. El a promis că își va scurta vacanța și se va prezenta în fața instanței după ce Curtea Supremă braziliană a emis mandate de percheziție și de arestare în cazul său.
Noul ministru al justiției spune că decretul este neconstituțional
Noul ministru al justiției din Brazilia, Flavio Dino, a declarat pentru CNN Brasil că este „îngrozitor” că există un astfel de decret și că ceea ce se cere în document este neconstituțional.
„Nu am avut acces la document și, potrivit relatărilor din presă, era un decret pentru o lovitură de stat care accentuează ce am văzut pe 8 ianuarie (ziua revoltelor), ceea ce nu a fost un caz izolat. A fost o verigă într-un lanț al loviturilor de stat în Brazilia, care a avut acte pregătitoare și uimitoare, cum ar fi un decret de intervenție militară la Curtea Electorală, ceea ce este neconstituțional”, a spus Flavio Dino.
Totodată, el l-a criticat pe Torres pentru că a păstrat documentul la domiciliul său.
„Un agent public, în momentul în care ia cunoștință de o infracțiune, nu ar trebui să păstreze un astfel de document la domiciliu. Este ceva care arată cu adevărat voința de a închide Curtea Supremă, Congresul, de a împiedica libertatea poporului brazilian să-și aleagă conducătorii. Și toate încercările au eșuat, inclusiv cea din 8 ianuarie”, a adăugat noul ministru al justiției.
Susținătorii fostului lider de extremă-dreapta al Braziliei au intrat cu ușurință duminică în sediile celor mai importante instituții democratice ale țării, revolta fiind comparată de mulți analiști cu asaltul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Donald Trump au încercat să împiedice certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.
Autoritățile braziliene au anunțat luni, 9 ianuarie, că 1.500 de persoane au fost arestate pentru participarea la rebeliune.
Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat joi că bănuiește că susținătorii înfocați ai lui Jair Bolsonaro, din rândul personalului prezidențial, au facilitat intrarea insurgenților care au luat cu asalt clădirea.
Foto: EPA
ivryernest • 14.01.2023, 02:45
În toate aceste articole, se poate înlocui fără nici o problemă numele lui Bolsonaro cu cel al lui Trump. Și vițăvercea (Caragiale)...