Cei patru bărbați au fost acuzați de introducerea ilegală de persoane peste granițele Chinei, care sunt în mare parte sigilate dincauza Covid.
Imaginile și videoclipurile cu incidentul, care a avut loc pe 28 decembrie, îi arată pe aceștia îmbrăcați în combinezoane în timp ce sunt plimbați de poliție, pe străzile orașului Jingxi, în regiunea Guangxi.
#China staging a Cultural Revolution-style public shaming for lockdown violators as part of its pandemic prevention policies. https://t.co/cdAZ3Y3Szn
— Kyle Orton (@KyleWOrton) December 29, 2021
Evenimentul a stârnit reacții diverse în mediul online și a ajuns și în atenția mass-mediei controlate de stat.
Unii oameni au spus că exercițiul i-a dus cu gândul la umilințele publice, de acum sute de ani, în timp ce alții au fost de acord cu eforturile pe care autoritățile le fac pentru a ține virusul sub control, în apropierea graniței.
„Mai înfricoșători decât aceste parade pe străzi sunt comentariile care susțin acest tip de abordare”, a scris un utilizator, pe o rețea de socializare.
Beijing News, deținută de stat, a relatat că „măsura încalcă grav spiritul statului de drept și nu poate fi lăsată să se repete”.
Biroul de Securitate Publică al orașului Jingxi și administrația locală au apărat totuși exercițiul, susținând că este o „campanie de conștientizare disciplinară” și că nu a fost „nimic în neregulă” cu ea, notează presa locale.
În 2007, o notificare a autorităților din China a interzis defilarea prizonierilor care au primit pedeapsa cu moartea.
Umilințele publice erau destul de dese în timpul Revoluției Culturale și sunt destul de rare acum. În 2006, aproximativ 100 de lucrătoare sexuale și unii dintre clienții lor au fost îmbrăcați în tunici galbene de închisoare și au fost puși să defileze pe străzi.
China, țara în care Covid-19 a fost descoperit pentru prima dată, la sfârșitul anului 2019, a înregistrat 4.849 de decese și 114.365 de cazuri, cu 203 de cazuri noi, raportate marți.