Consiliul municipal din Minneapolis a ajuns la concluzia că departamentul local de poliție nu poate fi reformat, așa că a luat decizia de a-l destructura, o solicitare expresă a protestatarilor din acest oraș, dar și din alte zone ale SUA.
Votul a trecut cu o largă majoritate. „Ne-am angajat în destructurarea serviciilor de poliţie aşa cum le cunoaştem în oraşul Minneapolis şi reconstruirea cu populaţia noastră a unui nou model de securitate publică cu scopul de a asigura în mod real siguranţa populaţiei noastre”, a declarat preşedinta consiliului municipal, Lisa Bender, la postul CNN, potrivit Agerpres.
Patru polițiști din cadrul departamentului au fost puși sub acuzare după moartea lui George Floyd, dar protestatarii au considerat că această măsură nu este suficientă. Atât manifestanții din Minneapolis, cât și cei din alte orașe au cerut reducerea fondurilor departamentelor de poliție și mutarea unor responsabilități din mâinile oamenilor legii în cele ale comunităților.
Consilierii municipali au anunțat duminică faptul că nu au deocamdată planuri specifice pentru punerea în aplicare a votului. Dar au promis că vor dezvolta aceste planuri, lucrând în colaborare cu cetățenii.
Când anunțul a fost făcut, duminică, în fața protestatarilor, mulțimea a izbucnit în urale. “Știam că se va întâmpla, dar tot nu am crezut-o”, a spus un protestatar, citat de New York Times.
Trebuie menționat că, deși consiliul municipal controlează bugetul Poliției, departamentul răspunde direct în fața primarului Jacob Frey, care are drept de veto. Totuși, membrii consiliului au asigurat că au suficiente voturi pentru a trece peste opoziția primarului.
Frey este unul dintre inamicii publici ai protestatarilor și a fost huiduit, sâmbătă, după ce a anunțat că nu crede în destructurarea Departamentului de Poliție, dar este gata să lucreze cu cetățenii pentru a găsi soluții de reformă.
Solicitările protestatarilor din SUA, care cer abolirea departamentelor de poliție, nu trebuie luate ad litteram, scrie New York Times.
Manifestanții vor practic reducerea bugetelor uriașe alocate forțelor de ordine, renunțarea la tacticile agresive de intervenție și la militarizarea departamentelor, printre altele.