Anunțul vine după ce sâmbătă, 11 martie, poliția din Moldova avertiza că are informații că la protestul anunțat pentru duminică, 12 martie, la Chișinău, se încearcă „acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.
Șeful Poliției moldovene, Viorel Cernăuțean, a explicat, într-o conferință de presă, că poliția a avut mai multe informații despre un plan de destabilizarea a situației după infiltrarea unui agent în gruparea de diversioniști, notează Agora.md.
„Servicii specializate din Federația Rusă sunt implicate în acțiuni de destabilizare în R. Moldova în timpul protestelor, inclusiv pentru ziua de astăzi. Agentul nostru sub acoperire a intrat în contact direct cu persoana din Federația Rusă, care se prezenta sub pseudonimul Mayan Sandu, care dirija acțiunile cu altă persoană cu cetătenie a Republicii Moldova și a Federației Ruse, dar cu domiciliu în Federația Rusă. Acesta urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice”, a declarat Cernăuțeanu, citat de Deschide.md.
Diversioniștii urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, urmau să primească 10.000 de dolari fiecare, potrivit șefului Poliției din Moldova.
Operațiunea de reținere a diversioniștilor a fost desfășurată sâmbătă seară, 11 martie, a precizat oficialul. În urma acțiunilor, 25 de persoane au fost duse la poliție, 7 fiind reținute ca lideri ai grupărilor.
„Pericolul destabilizator este continuu, când ne uităm la cifre, nu este vorba doar de 25 de persoane, este vorba de un număr mult mai mare”, a mai declarat Viorel Cernăuțeanu.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, avertiza pe 13 februarie că guvernul rus plănuiește „o serie de acțiuni care implică diversioniști cu pregătire militară, deghizați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici”.
De asemenea, și SUA a transmis mai multe avertizări cu privire la posibilitatea ca Rusia să încerce să destabilizeze Republica Moldova. Ultima avertizare de acest fel a venit vineri, 10 martie, din partea unor oficiali de la Casa Albă.
Potrivit acestora, comunitatea agențiilor de informații a SUA crede că indivizi care au legături cu serviciile secrete rusești plănuiesc să organizeze proteste în Republica Moldova pentru a încerca să organizeze o insurecție „fabricată” împotriva guvernului de la Chișinău, cu scopul final de a vedea instalată acolo o administrație mai favorabilă Moscovei.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!