“Da, Poliția Economică ne-a cerut detalii despre o firmă”, a recunoscut managerul de la Filantropia, Dan Sîmpălean, pentru Libertatea.

Managerul numit de Gabriela Firea vara trecută n-a numit compania, însă numele acesteia este Euromedica Inc Grup SRL, conform unui document intrat în posesia ziarului Libertatea.

“Vă solicităm să ne puneți la dispoziție situația contractelor încheiate în anul 2020 cu SC EUROMEDICA INC GRUP SRL”, se arată în solicitarea oficială de la poliție, semnată de directorul Aurel Dobre și subcomisarul Georgian Dima.

Asta pentru că există suspiciuni în legătură cu mai multe achiziții. Cea mai clară dintre ele, una de dezinfectanți cumpărați în martie 2020, în plină ascensiune a pandemiei în România.

Găletușe de 25.000 de euro

Pe 30 octombrie 2019, Filantropia și Euromedica încheie un contract în valoare de aproape 19.000 de euro pentru 410 găletușe de Incidin Active 1,5 kg, un dezinfectant “de nivel înalt concentrat pentru suprafețe”.

Achiziția se repetă, cu mai puține găleți, însă cu un preț triplu per unitate, în martie 2020.

Atunci, în prima lună de pandemie în România, Filantropia cumpără doar 190 de recipienți, însă la un preț de 650 de lei per bucată.

Astfel, cele doar 190 de bucăți – față de 410 – ajung să coste 25.000 de euro!

Specificațiile tehnice ale celor două cumpărări directe, puse față în față:
octombrie 2019: Dezinfectant de nivel înalt concentrat pentru suprafețe; Produs pulbere, generează acid peracetic; Spectru: bactericid, fungicid, mycobactericid, virucid, sporicid; Diluție: 2% (efect în 15 min.) Modalitate de ambalare: găleată 1,5 kg NECESAR: 410 KG

martie 2020: Dezinfectant de nivel înalt concentrat pentru suprafețe; Produs pulbere, generează acid peracetic; Spectru: bactericid, fungicid, mycobactericid, virucid, sporicid; Diluție: 2% (efect în 15 min.) Modalitate de ambalare: găleată 1,5 kg.

Același lucru, diferența doar la cantitate. Preț de trei ori mai mare.

Doar 5 bucăți la preț de 5 ori mai mic

La o simplă căutare pe Google, o găletușă de Incidin Active costă undeva la 170-180 de lei. Asta pe Google.

Însă în SEAP, prețurile sunt simțitor mai mici, pentru că spitalele cumpără în cantități mari, așa cum a făcut și Filantropia.

Însă la prețuri de 4 ori mai mici.

Și în martie 2020, astfel că nu poate fi indicată pandemia pentru creșterea uriașă de preț.

Pe 12 martie 2020, Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Paulescu cumpără doar 5 bucăți de Incidin Active 1,5 kg.

“Produs concentrat pulbere pe bază de acid peracetic pentru dezinfecția de nivel înalt a suprafețelor. Curăță și dezinfectează într-o singură etapă. Spectru complet de acțiune: Bactericid: conform EN 13727 Levuricid: conform EN 13624 Micobactericid: conform EN 14348 Virucid conform EN 14476 Sporicid conform EN 13704, inclusiv C Difficile. Timp de acțiune spectru complet: 15 minute”.

Prețul pentru numai 5 bucăți, nicidecum cantitatea industrială cumpărată de Filantropia, este de 130 de lei.

De cinci ori mai puțin decât la Filantropia. 

Vânzătorul este diferit, Sante. Tot Sante dă și mai ieftin acum, în noiembrie, tot la Paulescu, 120 de lei.

Nu e un exemplu singular.

Știți cum este în SEAP, poți cumpăra și Dacie, și Mercedes.

Dan Sîmpălean, manager Spitalul Filantropia, pentru Libertatea:

Managerul nu a precizat dacă a cumpărat Mercedesul dezinfectanților. 

Dan Sîmpălean, manager Spitalul Filantropia

Unii au luat și sub prețul pieței

  • Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila ia același produs cu 135 de lei de la Polimed International pe 30 octombrie 2020
  • Spitalul Județean de Urgență Ploiești cumpără același produs cu 135 de lei de la Sante International pe 17 martie 2020

E clar că prețul pieței este undeva în jur de 120-130. Pe SEAP. Există însă și excepții. Însă în minus, nicidecum în plus.

De exemplu, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Brașov a cumpărat de la Medixfarm Tehnoplus cu 80 de lei bucata.

Este același produs? Este. “Produs concentrat pentru curățarea și dezinfecția de nivel înalt a suprafețelor critice, pe bază de oxigen activ. Eficacitate completă: bactericid, levuricid, virucid și sporicid, inclusiv Clostridium difficile. Recomandat pentru unitățile de terapie intensivă și zonele cu risc înalt. Formă de prezentare: găletușă 1,5 kg produs pulbere concentrat, cu măsură dozatoare inclusă”.

Și asta pe 25 martie, chiar când se făcea afacerea Filantropia – Euromedica. 

1,3 milioane de euro e cifra de afaceri a Euromedica pe 2019, 230.000 de euro profit, iar unic acționar și administrator e Sergiu Mihai Voicu.

Firma Euromedica nu a răspuns deocamdată întrebărilor ziarului. Libertatea le va publica de îndată ce vor sosi.

Libertatea a scris ieri despre Dan Sîmpălean, managerul Spitalului Filantropia, care a făcut afaceri, la o lună după ce a fost numit, cu Axia Medical, compania la care a fost angajat între 2010 și 2013 ca reprezentant vânzări.

Urmărește-ne pe Google News