Pedeapsa cu amenda penală sau cu închisoarea între 3 luni și un an închisoare nu-i descurajează pe traficanții de petarde, care fac vânzări masive anual, în România, în perioada sărbătorilor.

Într-un comunicat remis ziarului Libertatea, Poliția Română recunoaște că traficul de materiale pirotehnice este greu de anihilat, deși IGPR știe de unde provin și pe unde intră în țară ”teroarea” românilor de sărbători. China, Polonia, Ungaria și Bulgaria sunt principlalele state furnizoare.

Vămile „pirotehnice”: Nădlac, Borș, Giurgiu, Calafat și Constanța

Poliția Română explică: ”Din analiza datelor existente se evidențiază faptul că principalele state de expediție și rute uzitate pentru “traficul” articolelor pirotehnice în România, sunt următoarele:

1. pe partea de vest, articolele pirotehnice se introduc în România având ca state de proveniență Polonia și Ungaria (prin punctele vamale Nădlac și Borș);

2. pe partea de sud, având ca stat de proveniență Bulgaria (prin punctele vamale Giurgiu-Ruse și Calafat);

3. pe partea de sud-est, având ca stat de proveniență China (prin portul Constanța pe rută maritimă).

Menționăm că această situație se datorează regimului liberal adoptat de aceste state în comercializarea articolelor pirotehnice (categoriile F2 și F3 fiind permise utilizării de către publicul larg, în anumite condiții)”.

93.639 kg

de articole pirotehnice au confiscat polițiștii în perioada Sărbătorilor de iarnă. Au fost aplicate amenzi în valoare de 619.600 de lei, iar 1.369 de persoane cercetate

Captură de petarde și artificii confiscată la vamă

Mediul online, imposibil de controlat

Poliția Română susține că spațiul online reprezintă raiul traficanților de articole pirotehnice, deși livrările prin intermediul curieratului și a trimiterilor poștale sunt strict interzise, conform legislației naționale:

”Activitatea de tranzacționare a articolelor pirotehnice în mediul online (site-uri dedicate, facebook, olx, etc.) este potențată de imposibilitatea asigurării unui control real al coletelor și trimiterilor poștale, prin intermediul cărora se realizează transmiterea acestora către cumpărător”.

Curieratul ca modalitate de săvârşire a traficului de articole pirotehnice nu trebuie analizat separat, ci în conexiune cu alte probleme identificate pe acest segment cum ar fi comerţul pe internet şi diferenţele legislative.

Poliția Română:

Articole pirotehnice prezentate de specialiști ai Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului Genenral al Politiei Române ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO

„Regim relaxat la frontierele UE”

IGPR invocă și ”regim mai relaxat” de la frontierele interne ale statelor Uniunii Europene:

”Analiza, din punct de vedere al modalității de transport a articolelor pirotehnice traficate, necesită o serie de precizări:

Coletele și trimiterile poștale provenite din statele membre U.E. se supun regimului liberei circulații a mărfurilor și serviciilor beneficiind de un regim mai relaxat, în sensul că mărfurile care traversează frontierele interne U.E. nu sunt supuse controalelor, lipsa măsurilor de scanare reprezentând deasemenea o vulnerabilitate în domeniul serviciilor poştale”.

Artificii explodează pe o stradă de la periferia Bucureștiului, în noaptea de Anul Nou FOTO: Hepta

Deşi reglementările internaţionale şi europene interzic transportul de materii explozive și articole pirotehnice prin intermediul coletăriei, măsurile sancţionatorii, acolo unde acestea există, sunt ineficiente”

Poliția Română:

În România, persoanele fizice nu au voie să cumpere și să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1, articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil.

Potrivit Poliției Române, la data de 6 ianuarie 2020 se aflau în evidențe 774 de operatori economici autorizați să desfășoare activități cu articole pirotehnice.

De asemenea, în anul 2019, 7 operatori
economici autorizați au făcut importuri, iar 50 de astfel de societăți
comerciale au efectuat transferuri intracomunitare de articole pirotehnice.

Recent, Libertatea a scris că în România nu controlează nimeni vânzarea de „pilule” miraculoase pe internet.

 
 

Urmărește-ne pe Google News