- „Nu pot confirma. Sunt zvonuri acestea. O să mai verific, dar nu am nicio informaţie pe tema asta. Oricum, noi nu ne ocupăm de aşa ceva”, a fost reacţia purtătorului de cuvânt al IGPR, comisar-şef Octavian Dan, atunci când a fost întrebat de reporterii Libertăţii despre acţiunea Poliţiei.
- Ulterior publicării textului de către ziar, IGPR a transmis un comunicat prin care spune că „aceste activități au preponderent caracter preventiv și se desfășoară punctual, în baza unor semnalări/sesizări”, dar și că „nu îngrădim dreptul la liberă exprimare”.
Libertatea a vorbit cu mai mulţi cetăţeni români şi palestinieni despre felul în care au fost chemaţi la sediu de reprezentanţi al Poliţiei Române pentru discuţii privind activitatea lor publică prin care arătau o atitudine favorabilă Palestinei.
„Mi-au cerut trei lucruri: să nu mă duc la mitingul din București – deși nici nu aveam de gând –, să nu vorbesc nici cu români, nici cu alți străini despre război, despre Israel sau Palestina și să nu postez nimic pe Facebook despre ce se întâmplă acolo”, a spus unul dintre palestinienii intervievaţi de Libertatea.
„Nu știu dacă aș încadra în normalitate ca ei să cheme diverși activiști – dar și oameni simpli – și să-i ia la întrebări. Pentru că asta este, pur și simplu, intimidare. Nu a fost o discuție intimidantă, dar gestul în sine a fost”, a fost reacţia unui activist român pro-Palestina.
Deşi iniţial a negat acţiunea, IGPR a transmis, după publicarea investigaţiei Libertatea, un comunicat în care arată că analizează „date și informații, pentru a preveni orice risc care ar putea pune în pericol ordinea publică”.
Redăm integral comunicatul Poliţiei
„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, privind invitarea mai multor cetățeni la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, Centrul de Informare și Relații Publice al I.G.P.R. este abilitat să comunice următoarele:
Poliția Română, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, desfășoară permanent, în baza legii de organizare și funcționare, activități pentru preîntâmpinarea unor evenimente care pot avea impact asupra ordinii și siguranței publice.
Astfel, Poliția Română este instituția specializată a statului care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii.
Așa cum s-a comunicat public până în prezent, aceste activități au preponderent caracter preventiv și se desfășoară punctual, în baza unor semnalări/sesizări.
Sunt analizate date și informații, pentru a preveni orice risc care ar putea pune în pericol ordinea publică, iar instituțiile din România sunt atente, mobilizate și pregătite să intervină, dacă situația o va impune.
De asemenea, au fost sporite efectivele de personal în zonele de interes și se cooperează cu partenerii interni și externi.
Totodată, Poliția Română înțelege și susține drepturile și libertățile cetățenilor și nu îngrădește dreptul la liberă exprimare.”