Pe 1 iulie 2021, Poliţia judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a dispus, într-o ordonanță, ca Libertatea să ofere „datele de identificare ale persoanei/lor care v-au pus la dispoziție înregistrările”.
Înregistrările la care se referă inspectorul principal Marian Liviu Frățilă, polițistul care semnează ordonanța, se referă la cele conținute de un articol publicat de Libertatea pe 11 mai 2020, sub semnătura Alinei Manolache. Articolul relata, cu mărturii și filmări, încălcarea regulilor din pandemie de către Alina Radu, directorul școlii de Poliție Sibiu – centrul Chinologic.
Polițista Alina Radu a făcut în aprilie 2020 un grătar cu colegii în curtea Centrului Chinologic Sibiu, a scris Libertatea, arătând imaginile filmate.
Urmăriți imaginile aici:
Prin ordonanță, Poliția a cerut jurnaliștilor:
„1. Prederea imediată şi în condiții de confidențialitate de către noi a înregistrărilor brute astfel cum au fost recepționate la redacție, surprinzând un eveniment desfăşurat la data de 23.04.2020 în Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu şi difuzate de libertatea.ro la data de 11.05.2020;
2. Comunicarea:
– Datele de identificare ale persoanei/persoanelor care v-au pus la dispoziție înregistrările;
– Modul în care ați intrat în posesia înregistrărilor;
– Corespondenţa purtată de către reprezentantul instituției noastre și persoanele care v-au pus la dispoziție înregistrările”.
Amendă și amenințarea cu infracțiunea
În comunicarea către ziar, poliția atrage atenția că în cazul în care ziarul nu respectă ordonanța i se va aplica o amendă judiciară cuprinsă între 500 şi 5.000 lei.
Dincolo de apelul la amendă, nerespectarea unei ordonanțe a poliției este socotită infracțiune.
Cum există reglementări clare în Constituție și jurisprudență națională și europeană suficientă, Libertatea nu negociază cu nimeni, nici cu autoritățile statului, protecția surselor sale. Ziarul a refuzat să ofere înregistrările brute sau orice elemente despre oamenii care le-au furnizat.
„O ingerinţă disproporționată în dreptul nostru la liberă exprimare”
Prin avocatul Diana Hatneanu, Ringier România, editorul Libertatea, a făcut o plângere împotriva ordonanței la Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, instituție care a deschis dosarul împotriva polițiștilor de la grătar.
„Apreciem că aceste măsuri vatămă interesele noastre legitime de editor al unei publicații, căreia îi este garantată libertatea de exprimare de către art. 30 din Constituția României, art. 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi art. 70 din Codul civil”, susține Ringier.
„Măsurile reprezintă o ingerinţă disproporționată în dreptul nostru la liberă exprimare, care nu este justificată şi nu e necesară într-o societate democratică, reprezentând, în consecinţă, o încălcare a dreptului nostru la liberă exprimare”, consideră avocata Diana Hatneanu, în plângerea înaintată pe 6 iulie procurorilor.
Parchetul a confirmat primirea plângerii și nu a răspuns la ea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro