Poliția spaniolă a arestat, în total, 9 persoane, în Salt (Girona), Algeciras (Cádiz), Anta (Almería) și Tenerife, în urma unei operațiuni comune a serviciului de informații Guardia Civil, Europol și FBI.

Ancheta a fost condusă de Curtea Centrală de Instrucție nr. 1 al Audiencia Nacional, care se ocupă de infracțiuni grave, precum terorism, crimă organizată și trafic de droguri, și a fost susținută de autoritățile din Olanda, Germania, Franța, Estonia, România și Islanda.

Între altele, „centrul media ISIS se ocupa să semene panica la competițiile fotbalistice, inclusiv Euro 2024”. Cei arestați colaborau la realizarea „The Voice of Khurasan”, o revistă lunară de limbă engleză editată de ISPK, ramura afgană a organizației teroriste Statul Islamic. Numărul din mai al revistei prezenta un montaj foto pe o pagină întreagă referitor la Euro 2024.

Fotomontajul arăta un luptător în uniformă înarmat, în fața unui stadion de fotbal. Poza conținea numele orașelor Dortmund, München și Berlin, cuvântul „Where” („Unde”) era scris pe fondul unei mitraliere însângerate, iar mesajul era „atunci înscrie ultimul gol”, un „apel flagrant la un atac”, potrivit politicianului CDU Christoph de Vries, membru al Comisiei Parlamentare de Supraveghere a serviciilor de informații ale Germaniei.

Nu este prima amenințare ISIS asupra turneului final. În numărul din aprilie, revista de propagandă a publicat o fotografie cu o dronă zburând peste un stadion și textul „Dacă nu îți dau nicio șansă la sol, atunci lovește din aer!”.

Au urmat solicitări specifice pentru atacuri teroriste: „Dați peste Kuffar („Infideli) cu vehiculul vostru, înjunghiați-i, împușcați-i în cap, otrăviți-le mâncarea și incendiați-le casele”.

La începutul lunii aprilie, amenințări de atac la sferturile de finală ale Ligii Campionilor din Europa fuseseră răspândite prin canalele unui alt mijloc de propagandă.

Urmărește-ne pe Google News