Evenimentul s-a petrecut în seara de 19 aprilie 2015, la sediul Poliției Municipiului Brăila. Ciprian, un tânăr de 22 de ani, din localitate, muncise toată ziua alături de tatăl său, în gospodăria bunicii sale din satul Baldovinești. Spre seară, în jurul orelor 20.00, a plecat cu bicicleta către domiciliul său, mergând spre oraș pe vechiul drum care duce în cartierul Vidin.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, la un moment dat, în timp ce se deplasa pe lângă bicicleta sa, de tânăr s-a apropiat, venind din spatele său, o autospecială de poliție în care se aflau doi agenți.
A fost momentul în care, potrivit procurorilor, unul dintre polițiști l-a întrebat ceva pe biciclist, însă pe un ton jignitor. Acesta din urmă nu a înțeles sensul întrebării „bă, tu ești cel care fură curent?” și i-a cerut polițistului să se poarte civilizat. Au urmat înjurături din partea agentului, după care autospeciala și-a continuat deplasarea către Brăila.
S-a dus să depună plângere
Simțindu-se jignit, în condițiile în care, așa cum a declarat în fața anchetatorilor, nu a furat niciodată nimic, tânărul a decis să îi reclame pe agenți. După ce a ajuns acasă și-a luat cartea de identitate și a plecat către Poliția Brăila.
Ajuns la sediul Poliției Municipale, tânărul a luat legătura cu ofițerul de serviciu, care, auzind că este vorba despre o reclamație îndreptată împotriva unui coleg de-al său, a refuzat să înregistreze plângerea respectivă, eschivându-se și îndrumându-l pe Ciprian să-și caute un avocat.
Nemulțumit de faptul că ofițerul de serviciu nu dorea să-i înregistreze plângerea, după o discuție de câteva minute în fața sediului poliției, pe scările de la intrare, tânărul a ridicat tonul la acesta, reproșându-i că este plătit din banii cetățenilor și că ar trebui să-i sprijine pe cetățeni în rezolvarea problemelor pe care le au. Bărbatul le-a spus că a fost plecat peste hotare și „așa ceva, să fiu împiedicat să depun o sesizare, este inadmisibil”.
„Enervat de insistența și de atitudinea persoanei vătămate, inculpatul G.T. a împins-o pe aceasta în sediul poliției unde, beneficiind și de ajutorul colegului său C.C., au condus-o în partea stângă, pe holul de la parter, în spatele unei cabine din sticlă, unde au trântit-o pe pardoseală și au lovit-o cu picioarele, iar apoi au legat-o cu cătușele de un calorifer aflat în zonă”, se arată în motivarea sentinței dată de Judecătoria Brăila.
„În timp ce se afla legată cu cătușele de calorifer și încerca să-și revină, neînțelegând ce i s-a întâmplat, persoana vătămată și-a dat seama că s-a scăpat pe ea, în timpul loviturilor primite, și le-a solicitat lucrătorilor de poliție să-i permită să meargă la toaletă pentru a se spăla, însă solicitarea i-a fost refuzată, spunându-i-se în batjocură că poliția nu beneficiază de asemenea servicii”, au adăugat judecătorii.
Timp de 35 de minute a stat tânărul legat cu cătușele de calorifer. Ulterior, unul dintre polițiști l-a dezlegat conducându-l către ieșirea din sediu și permițându-i să plece, fără a-i înregistra vreo plângere.
După ce a părăsit sediul poliției, Ciprian s-a îndreptat către stația de taxiuri din centrul orașului și s-a deplasat cu o mașină la spital, unde i s-au acordat îngrijiri medicale. A fost diagnosticat cu mai multe contuzii prin agresiune, o fractură costală și a avut nevoie de 20-22 de zile de îngrijiri medicale.
Varianta polițiștilor: Bărbatul era murdar, beat și recalcitrant
Doi agenți de poliție au fost puși sub acuzare în urma anchetei desfășurate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Atât aceștia, cât și colegii lor, care au fost martori la eveniment, au negat că bărbatul ar fi fost bătut în sediul poliție. Ei au spus că, de fapt, bărbatul care voia să depună reclamația era recalcitrant, se manifesta violent, că i-a amenințat și înjurat pe polițiști. Mai mult, au susținut că bărbatul le-a spus că va sparge geamurile mașinilor și că le vă tăia cauciucurile. Așa au decis să îl conducă în sediu pentru a-l sancționa pentru injuriile aduse și pentru a evita indignarea cetățenilor aflați în zonă.
Polițiștii, inculpați și martori deopotrivă, au declarat la audieri că bărbatul „era îmbrăcat murdar și mirosea urât”, insinuând că acesta ar fi venit murdar și nu ar fi fost bătut până a făcut pe el.
Contraziși de camerele de luat vederi
Varianta agenților a fost însă infirmată de înregistrările camerelor de supraveghere, care au surprins momentul agresiunii, chiar dacă, la un moment dat, bărbatul agresat a fost poziționat în spatele unui perete. Polițiștii care apar în imagini aplicând lovituri victimei, au negat că ar fi comis actele de violență. Nu au putut oferi nicio explicație pentru leziunile victimei.
Unul dintre ei a susținut că, de fapt, încercau să-l calmeze pe tânăr și că l-au legat cu cătușele de calorifer pentru ca acesta din urmă să nu treacă de la amenințări la fapte.
Judecătorii au analizat înregistrările video de pe șapte camere de supraveghere și au constatat că polițiștii mint. Din imagini nu a reieșit că bărbatul ar fi avut o atitudine recalcitrantă în măsura descrisă de polițiștii inculpați și de colegii lor. În imagini se observă cum bărbatul este luat pe sus de către agenții de poliție și condus în spatele cabinei de sticlă, iar unul dintre polițiști îl izbește cu umărul drept proiectându-l în cabină. Acolo este trântit pe jos și lovit cu picioarele de oamenii legii.
Legat de calorifer jumătate de oră
Aproape de 10 seara, unul dintre polițiști solicită colegului său să îi aducă o pereche de cătușe cu care îl încătușează pe bărbat de calorifer.
„Persoana vătămată, în starea în care se afla după ce fusese lovită, nu prezenta niciun fel de pericol. Se afla căzută pe pardoseală și nu schița niciun gest care să determine sau să justifice încătușarea ei”, notează judecătorii. În timp ce polițiștii discută pe hol, bărbatul a rămas legat de calorifer până la ora 22.23, când unul dintre polițiști îi scoate cătușele și îi permite să plece.
Doi ani cu suspendare
La finalul anchetei, cei doi polițiști au fost trimiși în judecată sub acuzația de abuz în serviciu – pentru că au refuzat să înregistreze plângerea bărbatului -, purtare abuzivă și lipsire de libertate în mod ilegal. Au fost achitați de prima acuzație, dar au fost condamnați pentru celelalte acuzații la câte doi ani de închisoare cu suspendare, fiindu-le stabilit un termen de supraveghere de trei ani. În plus, aceștia au interdicția de a mai ocupa o funcție publică vreme de de trei ani.
Victima va primi și 100.000 de lei daune morale pe care cei doi polițiști trebuie să le plătească în solidar cu Inspectoratul de Poliție al Județului Brăila. Decizia instanței nu este definitivă.
Ea a fost deja contestată de victimă și de unul dintre polițiști. Dosarul urmează a fi înaintat Curții de Apel Galați, instanță care va pronunța sentința definitivă în acest caz.
Cei doi condamnați lucrează în continuare în poliție
Reprezentanții IPJ Brăila au precizat, pentru Libertatea, că ambii polițiști condamnați continuă să lucreze în poliție, însă din momentul trimiterii în judecată aceștia au responsabilități restrânse.
„Vă comunicăm faptul că aceștia sunt puși la dispoziție, în baza prevederilor Legii 360/20023, privind statutul polițistului, până la soluționarea definitivă a cauzei penale”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Gianina Niculae.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro