Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a analizat în ședința de joi, 28 noiembrie, riscurile la adresa securității naționale în cazul primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat surprinzător de Călin Georgescu.
CSAT a vorbit despre atacuri cibernetice și despre faptul că România este o țintă a „unor actori statali și non-statali”, inclusiv Rusia, și a susținut că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial” pe TikTok, cu referire la Călin Georgescu, căruia nu i-au dat numele.
Acum, „în virtutea rolului nostru de apărare a democrației și a drepturilor constituționale, vă solicităm desecretizare de urgență a informațiilor discutate în ședința CSAT), au cerut organizațiile Funky Citizens, Asociaţia Declic, Centrul pentru Inovare Publică, ApTI – Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Átlátszó Erdély/ Transilvania Transparentă, Expert Forum, Geeks for Democracy, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia CIVICA, Mediawise Society şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
„Considerăm că publicul român are dreptul să cunoască:
- Natura şi amploarea atacurilor cibernetice care au vizat procesul electoral.
- Modul în care platforma TikTok a influenţat artificial vizibilitatea candidatului Călin Georgescu.
- Dovezile privind implicarea unor “actori statali şi non-statali” în campania electorală.
- Detaliile operaţiunilor care au manipulat preferinţele electoratului
- Ce instituţii au fost sesizate pentru a lua măsuri cu privire la verificarea acestor fapte.
- Orice altă informaţie discutată sau prezentata în şedinţa CSAT mai sus menţionată”/
„Această solicitare este susținută de investigațiile jurnalistice și ONG-istice recente care au relevat operațiuni coordonate de manipulare prin platforme sociale și alte tehnici de guerilla-marketing pentru influențarea alegătorilor”, se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de cele 13 organizații.
Având în vedere faptul că procesul electoral este unul esențial democratic, iar manifestarea voinței cetățenilor trebuie să fie una informată, tergiversarea publicării acestor informații nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului. Menținerea secretului asupra acestor informații vitale și necesare nu face decât să contribuie la amenințările și riscurile despre care se face vorbire în comunicatul CSAT din data de 28.11.2024. Credem că în spiritul transparenței și valorilor democratice, trebuie desecretizate toate materialele care au stat la baza ședinței CSAT precum și anexele dispozitivului”, se mai arată în solicitate.
Ieri, Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în turul II, duminică, 8 decembrie
Vladov • 05.12.2024, 14:56
🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Bietul presedinte CSAT, el nici nu vroia sa desecretizeze, dar a fost nevoit sa raspunda la cererea unui grup de tovarasi indignati.... Ca despre vilele praduite de "presedintele CSAT" pe banii nostri si pe cheltuiala noastra" nu vrea nimeni sa stie nimic, ba chiar i le oferim in semn de multumire...Impostura nu are limite, merge pana la infinit.🤮🤮🤮