Peste tot în lume, de azi și până pe 10 decembrie se organizează acțiuni pentru cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor. În România, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere de la an la an, iar sancționarea agresorilor rămâne redusă.
La fiecare 5 zile, o femeie din România este ucisă în bătaie
Mai multe date oficiale și studii efectuate în perioada 2012-2016 au fost centralizate de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
- Doar 2% din plângerile prealabile depuse la poliție de către victime ajung în instanță;
- 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață; 75% dintre aceste cazuri nu au fost raportate
- La fiecare 5 zile, o femeie din România este ucisă în bătaie;
- La fiecare 4 zile, un minor sau o minoră din România este violat/ă de un membru al familiei;
- 55% dintre români consideră că actul sexual fără consimțământ este justificat în anumite situații
- 33% dintre români cred că nu ar trebui să fie ilegal să-ți controlezi partenerul/partenera, adică să-i interzici contactării familiei sau prietenilor, să nu permiți accesul la bani, să confiști telefonul mobil sau actele (buletin, contract de proprietate etc.).
Există județe și chiar sectoare ale capitalei care nu au adăposturi pentru victimele violenței
În prezent, autoritățile nu se pot sesiza din oficiu, victima trebuie să depună plângere împotriva agresorului – predominant soțul / partenerul, tatăl sau un alt membru al familiei – cu care adesea locuiește. Deși durata emiterii unui ordin de protecție a scăzut semnificativ, nu toate victimele știu că pot să-l obțină și cum, iar autoritățile nu pot preveni încălcarea ordinului de către agresor, ci doar pedepsi când ea are loc. Există județe și chiar sectoare ale capitalei care nu au adăposturi pentru victimele violenței. Și unde acestea există, informațiile sunt greu accesibile.
Deputata independentă Oana Bîzgan, membră a rețelei internaționale Women Free from Violence îndeamnă românii pe o rețea socială online să promoveze numărul gratuit pentru semnalarea cazurilor de violență domestică: 0800 500 333.
” Nu avem dreptul să asistăm nepăsători la derularea acestor drame. Împreună putem să punem capăt unui flagel cu efecte grave asupra sănătății, calității vieții și bunăstării victimelor și familiilor lor, asupra dezvoltării întregii societăți. Trebuie să dăm odată și pentru totdeauna semnalul că există toleranță 0 pentru violența domestică!”, spune Oana Bîzgan.
Guvernul nu a avizat nici acum proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
În august 2017, după ce încă o femeie și-a pierdut viața, bătută, torturată și ucisă de propriul partener, mai mulți parlamentari din USR, PNL și UDMR au transmis Guvernului României un apel pentru avizarea de urgență a proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Legea nu a fost nici până acum avizată deși face parte din armonizarea legislativă obligatorie cu Convenția de la Istanbul (Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice) pe care România a ratificat-o încă de la 1 septembrie 2016, atrage atenția Oana Bîzgan.
Citește și: O studentă din China care a născut în secret, și-a aruncat copilul de pe geamul camerei de cămin