Kara-Murza, 41 de ani, unul dintre principalii critici ai lui Vladimir Putin, care deţine şi cetăţenie britanică, a primit o sentinţă grea în aprilie, cea mai dură pedeapsă pronunţată împotriva unui opozant proeminent în ultimii ani.

Arestat la două luni de la declanșarea invaziei în Ucraina, politicianul rus a pierdut, pe 31 iulie, apelul împotriva deciziei judecătorești prin care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

„Vladimir Kara-Murza a fost dus la colonia penitenciară de înaltă securitate IK-6 din Omsk pentru a-şi ispăşi pedeapsa”, a declarat avocatul său Vadim Prohorov, pe Facebook. Potrivit acestuia, opozantul a fost „plasat imediat într-o celulă de izolare”.

Omsk, un oraş cu peste un milion de locuitori, se află la aproximativ 2.700 de kilometri est de Moscova.

Deţinuţii care ispăşesc pedepse lungi în sistemul penitenciar rusesc sunt adesea trimişi în penitenciare îndepărtate şi au nevoie de săptămâni pentru a ajunge acolo, cu opriri în diferite închisori din vasta ţară.

„Călătoria de la Moscova la Omsk, în secolul XXI, a durat nu mai puţin de trei săptămâni”, a declarat, sarcastic Vadim Prohorov, adăugând că opozantul a fost ţinut timp de „câteva zile” într-o celulă de izolare şi în oraşul Samara, centrul Rusiei.

Apropiaţii lui Vladimir Kara-Murza sunt îngrijoraţi de sănătatea fragilă a acestuia, întrucât suferă de o afecţiune neurologică numită polineuropatie, cauzată de două tentative de otrăvire, în 2015 și 2017.

Politicianul de opoziție ar fi slăbit 25 de kilograme, spun apărătorii săi, iar sănătatea i s-a deteriorat constant, încât uneori nu-și simte picioarele și brațul stâng.

Vladimir Kara-Murza a fost găsit vinovat de diseminarea de „informaţii false” despre armata rusă şi de legături cu o „organizaţie indezirabilă”, la finalul unui proces desfăşurat cu uşile închise.

De la începutul ofensivei ruseşti în Ucraina, aproape toate personalităţile din opoziţie au fost încarcerate sau au fugit din ţară. Mii de ruşi obişnuiţi au fost, de asemenea, urmăriţi în justiţie pentru opoziţia lor faţă de conflict şi, uneori, condamnaţi la pedepse lungi cu închisoarea.

Aș fi putut poate să-mi cumpăr libertatea personală cu prețul conștiinței, cu prețul trădării convingerilor, dar acest preț este inacceptabil.

Vladimir Kara-Murza, în primul interviu din închisoare:

„Întotdeauna am crezut că tăcerea în fața răului este o formă de complicitate, mai ales pentru un politician. Prin urmare, indiferent de prețul tăcerii în țara noastră astăzi, prețul complicității tăcute este inacceptabil”, a mai declarat el, pentru publicația Sobesednik, în aprilie.

În urmă cu trei ani, Kara-Murza a acordat Libertatea un interviu în care vorbea despre eforturile sale și ale altor opozanți ruși de a bloca planurile lui Putin de a-și prelungi șederea la putere. Eforturile opoziției au eșuat în cele din urmă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News