Oamenii publici, care ar trebui să dea exemplu cetățenilor care i-au votat, au ajuns subiect de glume, din cauza gafelor de exprimare. Nu au devenit celebri doar prin greșeli gramaticale ci și prin declarațiile în care au arătat că nu știu informații elementare, de școală generală.
Premier campion la dezacorduri și declarații incoerente, miniștri deveniți celebri prin gafe de exprimare
Astfel, premierul Viorica Dăncilă a încurcat, recent, capitala Muntenegrului, unde ajunsese în vizită oficială. În loc să spună Podgorica a afirmat că se bucură că se află la Pristina, care este capitala Kosovo.
Nu este singura gafă. Premierul i-a catalogat pe opozanții săi ”autiști”, provocând un scandal imens, după ce ONG-urile care apără drepturile persoanelor cu astfel de afecțiuni i-au reproșat declarația neinspirată.
În plus, întrebat de presă dacă îi este frică de o plângere penală, prim-ministrul a răspuns că „Orice om îi este teamă de o plângere penală”.
Și fostul premier Mihai Tudose a gafat în mandat. În debutul unei ședințe de de Guvern, Tudose s-a referit la Jean Claude Juncker drept președintele Consiliului European, deși acesta conduce Comisia Europeană, o cu totul altă instituție.
Ministrul Culturii, George Ivașcu, a inventat recent cuvântul DIGITIZARE”, în loc de digitalizare.
”Digitizarea în cultură și barometrul cultural. (..) Proiectul vizează digidizarea patrimoniului cultural cu ajutorul tehnologiilor IT”….însemnând digizizarea patrimoniului existent”, a declarat Ivașcu, actor de profesie, într-un discurs susținut la Guvern.
Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, este cunoscut pentru faptul că nu reușește să aibă un discurs coerent în public. Acest lucru s-a observat încă de la audierea sa pentru funcția de ministru.
”Voi face tot ce îmi stă în putință pentru dezvoltarea economiei românești, dar un rol important va avea pentru… în cadrul economiei…îmi cer scuze, sunt emotionat…Unul dintre obiectele mele este crearea de locuri de muncă mai bine plătite. Un alt obiectiv este susţinerea producătorilor. (…) Mai multe detalii găsiţi în programul de guvernare”, le-a spus Andruşcă ziariștilor, în ianuarie, și de atunci a evitat cât a putut aparițiile publice. Colegii din PSD l-au scăpat inclusiv de audierile în Parlament, pentru a nu se face de rușine.
Miniștrii ”genunche” și ”pamblică”, și modul rușinos în care au reprezentat sistemul de educație din România
Miniștrii Educației, Liviu Pop și Valentin Pop, au în comun apetența pentru stâlcirea limbii române, în exprimare. Dacă Pop a rămas celebru pentru celebrul ”genunche”, despre care spune și astăzi că este corect folosit, fiind vorba despre un regionalism, Valentin Pop, cel care l-a înlocuit la ședia ministerului, a fost poreclit ”ministrul pamblică”.
Popa nu s-a oprit aici. ”Manualele şcolare este un subiect intens”, a declarat el, senin, în timp ce își prezenta bilanțul de șase luni la Ministerul Educației.
El nu s-a lăsat și a continuat: ”În acest cost de 24 de milioane de lei este inclusă (sic!) editarea şi drepturile de autor”.
Ministrul care s-a făcut de râs în fața elevilor, după ce nu a știu câte stele sunt pe steagul UE și primarul ”Care este” Marian Vanghelie
În 2007, un al ministru al Educației se făcea de râs, de data aceasta în fața elevilor. Cristian Adomniţei ieșea şifonat dintr-o discuţie cu câţiva elevi de clasa a cincea, din Brăila.
Ministrul susţinut în faţa copiilor că pe steagul Uniunii Europene sunt 15 stele, şi nu 12 aşa cum era corect şi aşa cum îi spuneau şi copiii, amuzați de lipsa de cultură a ministrului. Adomniței nu s-a lăsat și a dat vina pe consilierii săi.
Fostul primar Marian Vanghelie se chinuia, într-o emisiune TV, să conjuge verbul ”A fi”. Și nu i-a ieșit prea bine. El a rămas în istorie ca primarul ”Care este”, cu expresii celebre precum ”almanahe” sau ”goagăl”.
DECLARAȚII CELEBRE ALE POLITICIENILOR
REMUS PRICOPIE, ministrul Educației Naționale: ”Remus şi Romulus au fost crescuţi de o vulpe, într-un cuib”
ELENA BĂSESCU, europarlamentar: ”Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri, pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”
DAN ȘOVA, ministru al Transporturilor: ”Niciun evreu nu a suferit din cauza românilor în timpul Holocaustului”
CARMEN DAN, ministru de Interne: ”Vreți să vă spun eu acum, cu nume și PRONUME?”
LIVIU POP, ministrul Educației Naționale: ”Totul este sub control, operaţia la genunche a decurs bine”
MIRCEA DUȘA, ministrul Apărării Naționale: ”Vor fi aduse în țară trupurile neînsufletite ale cadavrelor celor decedați”.