În prezent, Germania ocupă locul al doilea după Statele Unite în ceea ce privește asistența acordată Ucrainei. Întrucât Statele Unite nu au putut să aprobe de la sfârșitul anului 2023 un buget care să includă ajutor militar pentru Ucraina, Germania aproape și-a dublat cheltuielile pentru asta, la 8,5 miliarde de dolari pe an.
Sursa citată scrie că discuția despre un NATO fără americani e semnul unei „întorsături izbitoare de gândire”, menționând că în 2023 NATO vorbea despre o nouă unitate și noi obiective comune, pe fundalul invaziei rusești din Ucraina.
Perspectiva unui Trump reales îi face pe oficialii germani și pe mulți dintre colegii lor din NATO să discute informal dacă alianța, veche de aproape 75 de ani, poate supraviețui fără Statele Unite în centrul ei. Mulți oficiali germani spun că speranță strategică a lui Putin este fractura NATO.
Cu o Americă ce oferă mai degrabă nesiguranță, o Rusie agresivă și o China insistentă, precum și un război aparent în impas în Ucraina și un conflict profund nepopular în Gaza, oficialii germani încep să vorbească despre apariția unei lumi noi, complicate și tulburătoare, cu consecințe grave pentru securitatea europeană și transatlantică.
Discuțiile vin pe fondul declarațiilor din ultimele săptămâni ale ministrului german al apărării, Boris Pistorius, care a început să-i avertizeze pe germani că ar trebui să se pregătească pentru decenii de confruntare cu Rusia și că trebuie să reconstruiască rapid armata țării, în cazul în care Vladimir Putin nu intenționează să se oprească la granița cu Ucraina.
Armata Rusiei, a spus el într-o serie de interviuri recente din presa germană, este pe deplin ocupată cu Ucraina. Dar dacă există un armistițiu, iar Putin, președintele Rusiei, are câțiva ani de repaus, el crede că liderul rus va lua în considerare testarea unității NATO.
„Nimeni nu știe cum sau dacă va dura acest lucru”, a spus Pistorius despre războiul actual, solicitând o creștere rapidă a dimensiunii armatei germane și o reaprovizionare a arsenalului său.
Acum, unii dintre colegii domnului Pistorius avertizează că, dacă finanțarea americană se va epuiza și Rusia va predomina, următoarea ei țintă va fi mai aproape de Berlin.
„Dacă Ucraina ar fi forțată să se predea, asta nu ar satisface foamea Rusiei de putere”, a declarat săptămâna trecută șeful serviciului de informații al Germaniei, Bruno Kahl. „Dacă Occidentul nu demonstrează o disponibilitate clară de a se apăra, Putin nu va avea niciun motiv să nu mai atace NATO”.
Statele Unite au jucat un rol de lider în NATO, de la crearea Alianței Nord-Atlantice, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Se presupune că membrii alianței alocă cel puțin 2% din PIB pe an pentru apărare. Cu toate acestea, multe țări cheltuiesc mai puțin, din diverse motive. Statele Unite, la rândul lor, asigură aproximativ 70% din cheltuielile NATO, în timp ce în mod oficial toate țările incluse în alianță au drepturi de vot egale.
boierasul • 06.02.2024, 15:23
E doar propagandă globalistă, se dorește înființarea unei armate UE. Cancelarul german O.S. mai bine s-ar preocupa de bunăstarea propriului popor, pentru că a cam început să scârțâie economia Germaniei fără gazul rusesc.
ciobanudorin_2006 • 05.02.2024, 17:05
Da nu se sfârșește lumea fără SUA dacă câștiga Trump.Si Germania gândește corect.Asta e realitatea.Asa ar trebui sa gândim și noi dar ca noi nu mai putem produce ca "noi " am cam falimentat industria.