Îl auzeam ieri pe deputatul PD-L Vasile Gherasim afirmând că dezastruoasele inundaţii din Moldova demonstrează că n-a existat în guvernările succesive voinţa politică de a preveni sau barem diminua efectele severelor fenomene meteo. Aşa este. Şi PSD, şi PNL, şi PD-L, şi UDMR s-au agitat pe tema inundaţiilor doar în momente în care catastrofa se produsese. I-au “inundat” şi ei pe sinistraţi cu promisiuni de ajutoare, care apoi n-au mai venit, sau au venit cu ţârâita. Nici un partid, nici un guvern n-au lucrat efectiv şi eficace spre a preîntâmpina urmările cvasianuale ale catastrofelor, alocând fondurile necesare. Vorbea Vasile Gherasim despre existenţa unor planuri minuţioase şi studii, elaborate desigur de firme “prietene”. Doar câteva lucruri nu s-au făcut: diguri, poduri şi podeţe, consolidări de maluri, regularizări de albii. Aşa că puhoaiele au lovit din nou unde mai provocaseră nenorociri şi acum doi ani, cinci ani sau opt ani: pe Siret, pe Trotuş, pe Suceviţa etc. “N-au fost bani pentru amenajări hidrotehnice nici în 2009, nici în 2010”. Au fost însă şi sunt pentru circăraia electorală (vezi oile “alfabetizate” de Flutur), sau pentru fantasmagoriile Elenei Udrea: patinoare supraevaluate, săli de sport aiurea, 25.000 de locuinţe prin sate fără specialişti, mai nou – pe “măreaţa ctitorie” Canalul Bucureşti-Dunăre.
Din partea Guvernului nu prea e mult de aşteptat, nu mai crede nimeni în competenţa şi în luciditatea lui. Dar preşedintele pitit al ţării, cel care, la început de carieră la Cotroceni, mersese de 17 ori la podul de la Mărăcineni? Dar CSAT, pentru care vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale e presa, iar nu batjocura din domeniul amenajării teritoriului?
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!