Casa Albă a început să se teamă că Vladimir Putin ar putea obține în curând cea mai mare victorie a sa de la invazia Rusiei în Ucraina, dar nu pe front, ci în alegerile prezidențiale din Franța.

În rândul administrației lui Joe Biden există o îngrijorare tot mai mare cu privire la sondajele strânse din alegerile prezidențiale din Franța, care arată o diferență minusculă între actualul președinte Emmanuel Macron și contracandidata de extremă dreapta Marine Le Pen.

Oficialii americani au urmărit cu atenție situația, de peste Atlantic, pentru a detecta eventuale semne ale unor posibile interferențe rusești în primul tur al alegerilor de duminică. Sondajele de opinie sugerează că Macron și Le Pen au prima șansă de a ajunge în turul al doilea, de pe 24 aprilie, și că lupta în acest caz ar fi una strânsă.

Le Pen, aflată la a treia încercare de a candida la președinție, a crescut în ultimele două săptămâni, deoarece și-a îndulcit parțial retorica sa incendiară pentru a se concentra asupra problemelor privind costul de trai, pe fondul creșterii prețurilor, în special la carburanți.

Dar deși a adoptat un limbaj mai precaut, Le Pen a dat de înțeles că rămâne o susținătoare a unei alianțe cu Moscova.

Rusia a transmis de altfel un mesaj, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale, prin agenția de presă de stat Ria Novosti, care notează că Moscova speră într-o schimbare de regim la Paris.

Le Pen îngrijorează profund Casa Albă

Deși Le Pen se prezintă ca o populistă conservatoare, platforma sa de campanie privind imigrația și islamul este încă radicală, cu planuri de a interzice vălul în toate locurile publice și de a-i împiedica pe străini să se bucure de aceleași drepturi cu cele ale cetățenilor francezi.

Numele ei de familie este, în anumite cercuri, sinonim cu rasismul și xenofobia. În prezent, ea este liderul Adunării Naționale (fostul Front Național), partidul de extremă dreapta și antiimigrație fondat de tatăl ei. Și a fost o admiratoare a lui Putin, pe care l-a întâlnit la Moscova în 2017.

Deși s-a distanțat de președintele rus de la invazia Ucrainei, ea a vorbit cu o oarecare înțelegere despre argumentele lui Putin pentru declanșarea războiului și a respins unele dintre măsurile dure ale coaliției occidentale împotriva Rusiei.

„Vrem să murim? Din punct de vedere economic, am muri!”, a avertizat ea într-o recentă dezbatere televizată, când a fost întrebată dacă Franța ar trebui să întrerupă importurile de petrol și gaze din Rusia.

O victorie a lui Le Pen, cândva de neconceput, ar pune Uniunea Europeană în fața celei mai mari crize de la Brexit încoace, putând genera începutul unei morți lente pentru blocul comunitar. Pe termen scurt, victoria ei ar zdruncina profund coaliția occidentală pro-Ucraina, care se întinde de la Varșovia la Washington.

Cel mai rău scenariu, potrivit oficialilor de la Casa Albă, ar fi ca Le Pen să câștige și apoi să scoată Franța din acestă coaliție împotriva Moscovei.

O eventuală victorie a lui Le Pen, o simpatizantă a lui Putin, ar putea destabiliza coaliția occidentală împotriva Moscovei, subminând rolul Franței ca putere majoră europeană și generând îndoieli printre alți membri ai NATO cu privire la rămânerea în alianță, au spus trei înalți oficiali ai administrației de la Washington, sub acoperirea anonimatului.

Efectele unei victorii a lui Le Pen

Guvernul lui Macron a adoptat deja o poziție relativ diferită față de cea a altor aliați, în privința războiului din Ucraina. Președintele francez a încercat să joace rolul de mediator până în ultimele zile de dinaintea invaziei lui Putin și a continuat să discute constant cu acesta.

De atunci, Franța i-a sprijinit pe ucraineni cu arme și ajutor, dar a fost discretă în această privință, refuzând să dea detalii despre ce anume și cât de mult ajutor trimite.

Washingtonul se teme că sosirea lui Le Pen la Élysée ar putea perturba acest echilibru delicat. În plus, victoria ei ar putea determina alți lideri europeni să renunțe și ei la alianță.

Unii consilieri ai lui Biden cred că, chiar dacă Macron reușește să câștige la limită în al doilea tur, rezultatul strâns ar putea genera îndoieli în rândul acestor lideri, care ar putea fi îngrijorați de propriul lor eventual viitor politic în fața unor populiști mai puțin toxici decât Le Pen.

Aceste îndoieli ar putea fi exacerbate dacă războiul dintre Rusia și Ucraina devine un conflict prelungit, care generează noi creșteri ale prețurilor la energie în întreaga Europă, un continent dependent de Moscova pentru energie.

„Alegerea lui Le Pen ar fi un dezastru pentru Europa și pentru frontul transatlantic de susținere a Ucrainei”, a declarat Benjamin Haddad, director al Centrului pentru Europa din cadrul influentului think-tank Atlantic Council.

„Ea este împotriva sancțiunilor și a livrării de arme, s-a aliniat întotdeauna la pozițiile Kremlinului privind Ucraina sau NATO. Platforma ei include părăsirea comandamentului militar al NATO și o serie de măsuri de blocare a deciziilor UE care ar echivala de facto cu un Frexit, deși de data aceasta a scos Frexit-ul din programul ei pentru a nu speria alegătorii”, a adăugat el.

„O amenințare istorică”

O victorie a lui Le Pen, consideră majoritatea analiștilor, rămâne încă puțin probabilă. În campania sa de acum cinci ani, sondajele au fost strânse pentru o vreme, înainte ca întrecerea să se transforme într-o victorie substanțială a lui Macron.

Dar dacă Macron ar fi învins de Le Pen de data aceasta, dramatica schimbare ar putea fisura alianța transatlantică construită de Biden și de omologii săi europeni.

După patru ani complicați cu Donald Trump, care au tensionat alianțele tradiționale, Biden și-a propus să reasigure Europa că poate conta din nou pe Statele Unite. El a făcut trei călătorii în Europa în prima parte a mandatului – inclusiv luna trecută la Bruxelles și în Polonia – pentru a afirma aceste legături, precum și angajamentul SUA față de NATO, alianța concepută ca un bastion împotriva agresiunii Moscovei.

Washingtonul a urmărit alegerile și a împărtășit cu partea franceză informații despre posibilele intervenții ale Rusiei în campanie. Aceste informații au vizat conturile false de propagandă. Dar majoritatea eforturilor Moscovei în acest moment se concentrează pe susținerea războiului din Ucraina, au declarat oficialii.

„Le Pen reprezintă o amenințare istorică la adresa uneia dintre cele mai importante democrații din Europa”, a declarat Lauren Speranza, directoare a programului de apărare și securitate transatlantică din cadrul Centrului de Analiză Politică Europeană (CEPA).

„Ea l-a lăudat pe Putin, care este un criminal de război, și depinde de banii rușilor”, a mai spus analista.

„Dacă ea va conduce Franța, menținerea unității relative de care comunitatea transatlantică a dat dovadă până acum în războiul din Ucraina va fi greu de realizat”, a continuat Speranza. „Alegerea ei ar juca direct în favoarea obiectivului lui Putin de a exacerba fisurile din alianța NATO”, a concluzionat analista.

Rămâne de văzut cât de mult va putea evita Le Pen să discute despre simpatiile ei pentru Putin. Macron a insistat în repetate rânduri asupra acestui aspect și ar putea face din asta o temă de campanie în continuare.

În 2017, Le Pen și-a exprimat sprijinul pentru anexarea Crimeei și opoziția față de sancțiunile UE. De atunci nu s-au schimbat prea multe. Cu doar două săptămâni în urmă, ea a declarat la televiziunea franceză că Putin „ar putea deveni din nou un aliat al Franței” atunci când războiul se va încheia.

„Rusia nu pleacă nicăieri”, a explicat ea la televiziunea publică franceză France 2, am spus întotdeauna că o mare putere poate fi un aliat în mai multe situații”.

Urmărește-ne pe Google News