Călin Georgescu, descris ca un admirator al lui Putin și Trump

Victoria lui Călin Georgescu în primul tur a stârnit temeri cu privire la poziția României în cadrul UE și NATO, iar ostilitatea sa față de investitorii din piața unică europeană ar putea alarma Bruxelles-ul, ca să nu mai vorbim despre un posibil impact negativ asupra economiei României, scrie influenta publicație Politico.

Călin Georgescu, împotriva companiilor străine din România: „Nicio privatizare nu a fost justificată”

Descris ca un admirator al președintelui rus Vladimir Putin și al președintelui ales al SUA Donald Trump, Călin Georgescu a susținut că va reda românilor controlul asupra resurselor naționale.

„Dacă astăzi, la fel ca poporul român, plătesc pentru apă, știți unde plătesc? Plătesc unei firme franceze care nu a investit, nu a contribuit cu un cui, dar colectează banii. Plătesc și unei companii străine pentru gaze naturale. Plătesc și pentru electricitate unei companii străine. Îmi cumpăr benzina, benzina mea, și unde plătesc? Tot unui străin”, a spus el, adăugând: „Mă interesează ca poporul român, nu străinii, să dețină proprietăți în țara mea”.

În ceea ce privește combaterea companiilor din sectoarele esențiale de utilități, Georgescu s-a plâns că activele valoroase ale țării au fost vândute în mod necorespunzător într-un val de privatizări controversate după căderea comunismului. El a susținut că, în primele 100 de zile de mandat, va recupera aceste active.

Întrebat despre planurile sale de a recupera activele, Georgescu a spus: „Mă refeream la recuperarea a ceea ce a fost privatizat greșit. În România, nicio privatizare nu este justificată”.

Călin Georgescu nu spune dacă România va mai ajuta Ucraina

Georgescu îl admiră pe Donald Trump și îl are ca model pentru abordarea sa mai naționalistă asupra economiei. „Este vorba despre viziune, asta vreau să scrieți, o viziune pentru pace și o viziune despre cum a fost America pe primul loc, România trebuie să fie pe primul loc”, a susținut el.

În legătură cu un acord de pace în Ucraina, Călin Georgescu a spus că se va ghida după noul președinte de la Washington, Donald Trump, și că vrea ca războiul declanșat de Rusia să se termine de urgență, dar nu a vrut să spună dacă Kievul trebuie să cedeze teritorii în schimbul încetării focului. „Tot ceea ce face președintele Trump pe acest subiect, voi face categoric și eu”, a punctat Georgescu, în contextul în care România a sprijinit Ucraina militar în ultimii doi ani.

Cât privește acuzațiile că a fost promovat pe rețelele sociale de conturi rusești, el a răspuns: „Nu TikTok a mers la vot, ci oameni vii, ființe umane, nu TikTok”.

Călin Georgescu, dat ca favorit în turul 2 de CURS

Institutul de sondare a opiniei publice CURS îi oferă lui Georgescu un avantaj în turul al doilea, estimând că va câștiga 57,8% din voturi. Întrebarea este însă cât din agenda sa va putea implementa într-un parlament pro-UE, a remarcat Politico.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 8 decembrie, între Călin Georgescu şi Elena Lasconi.

Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale. CCR a validat locul 2, deși renumărarea parțială spunea altceva

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.

Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate.

Curtea Constituţională a validat luni, 2 decembrie, primul tur al alegerilor prezidenţiale. Asta deși CCR ceruse BEC renumărarea voturilor, care a arătat, fără voturile din Diaspora, că Marcel Ciolacu (PSD) a ieșit de fapt pe locul 2, iar Elena Lasconi (USR) pe locul 3.

 
 

Urmărește-ne pe Google News