Puterile nucleare au linii de comunicare dedicate, între armatele lor, necesare pentru ca un incident neprevăzut să nu se transforme, din greșeală, într-o confruntare distrugătoare. Aceste linii sunt operate de militari profesioniști, primii care ar trebui să reacționeze, să vadă și să înțeleagă ce s-a întâmplat. Comunicațiile sunt deschise permanent, cu oameni de legătură care se cunosc și au încredere unii în alții, indiferent dacă aparțin unor state rivale sau chiar aflate în conflict militar.
Acest sistem nu mai funcționează de câteva zile între armatele SUA și cea a Chinei, au relatat surse de la Pentagon pentru publicația Politico.
În ciuda telefoanelor repetate ale șefilor armatei americane, omologii lor din China nu răspund, după ce Nancy Pelosi a vizitat Taiwan. Beijingul a tratat această vizită drept un amestec în treburile interne ale țării și a început exerciții militare foarte aproape de insula cu 23 de milioane de locuitori.
Crește riscul unui incident armat între cele două armate uriașe
Cum americanii au și ei numeroase forțe în zonă, o ciocnire involuntară între forțele americane și și cele chineze nu este exclusă. Dar apelurile de la Washington către armata chineză au rămas fără răspuns.
Ultima oară când generalul Mark Milley, șeful statelor majore unificate ale armatei SUA, a discutat cu omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, a fost pe 7 iulie, i-a informat Pentagonul pe cei de la Politico.