Vara oficialilor din administrația lui Emmanuel Macron a fost una tensionată. Temerile acestora vizau posibilitatea ca politica președintelui de a impune un certificat de vaccinare să aibă un efect advers violent, încurajând o uriașă mișcare de protest.
În fiecare săptămână, consilierii de la Palatul Elysée și cei din cabinetul premierului așteptau cu nerăbdare cifrele privind dimensiunea protestelor din stradă.
Acum, într-un moment în care țara se apropie de 50 de milioane de vaccinați cu cel puțin o doză, mulți dintre acești oficiali răsuflă ușurați.
„Ne felicităm, deși știm că nu am ajuns încă la niște rezultate complet satisfăcătoare”, a declarat un consilier guvernamental. „Macron a luat o decizie fermă, iar francezii i-au dat votul de încredere Protestele au rămas marginale”, a adăugat acesta.
Decizia lui Macron de a introduce permisul sanitar a fost una surprinzătoare.
Certificatul – care atestă dovada vaccinării, a unui test negativ sau a imunității – este necesar pentru accesul în cafenele, baruri, restaurante, spitale, muzee, galerii sau trenuri, avioane și autobuze. Luni, schema a fost extinsă la angajații tuturor instituțiilor deschise publicului.
Deși unele reguli au fost diluate, guvernul a mers mai departe cu cea mai mare parte a planului.
12 milioane de vaccinați, după introducerea permisului sanitar
Mulți oameni nu au fost mulțumiți. În fiecare săptămână, protestatarii au au ieșit în stradă la Paris, Marsilia sau în alte orașe, dintr-o mulțime de motive.
Dar dimensiunea acestor manifestații nu a crescut semnificativ. Weekendul trecut, 160.000 de oameni au ieșit în stradă, în scădere de la 175.000 sau chiar 215.000 în săptămânile precedente.
Iar rivalii lui Macron nu au reușit să capitalizeze pe baza nemulțumirii. În vreme ce Marine Le Pen a preferat să nu își supere alegătorii, care sunt împărțiți pe tema permisului sanitar, socialiștii au rămas mai degrabă nehotărâți, susținând vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de populație, dar respingând certificatul.
Mai important, în acest timp, milioane de francezi au ajuns la centrele de vaccinare. Potrivit biroului premierului francez, 12 milioane de oameni au fost vaccinați din momentul în care președintele a anunțat introducerea permisului sanitar.
Oricum în tot acest timp, Macron nu a stat degeaba. La începutul lui august, președintele a lansat o campanie pe TikTok și Instagram în care a încercat să se apropie de francezi, pentru a-i convinge de beneficiile vaccinului.
„A salvat zeci de mii de vieți”
Mulți medici cred acum că certificatul de vaccinare a temperat creșterea noilor cazuri COVID, într-un moment în care Franța părea că se confruntă cu un nou val pandemic alimentat de versiunea mai contagioasă a virusului, Delta, pe fondul ridicării restricțiilor.
„A salvat zeci de mii de vieți”, spune pentru Politico Martin Blachier, un consultant în materie de sănătate publică.
„Francezii erau ezitanți (să se vaccineze) și el a articulat un discurs care a fost auzit. A fost cel mai bun moment pentru gestionarea crizei, poate cel mai bun moment al mandatului său”, explică expertul.
Cel puțin până în prezent, cifrele sunt promițătoare. În jur de 83% dintre francezii de peste 12 ani au primit cel puțin o doză de vaccin, potrivit statisticilor oficiale. Numărul cazurilor zilnice a scăzut sub 14.000, după ce ajunsese la un vârf de 24.000 la mijlocul lui august.
Iar numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă pare că s-a stabilizat și el sub 3.000.
O nouă creștere a epidemiei este așteptată în momentul în care elevii se vor întoarce la școală, dar „riscul unui cataclism a fost evitat”, spune Blachier.
Potrivit acestuia, dacă rata de vaccinare se menținea acolo unde era înaintea verii – când mai puțin de 50% din populație primise prima doză – atunci țara s-ar fi confruntat cu mai multe spitalizări, care ar fi suprasolicitat secțiile și ar fi adus mai multe decese.
Alți oameni nu sunt atât de entuziaști cu privire la certificatul de vaccinare.
„E greu de spus ce impact a avut”, spune Nicolas Bruder, șeful secției de Terapie Intensivă de la spitalul Timone din Marsilia.
„Dacă te uiți la harta Franței, cazurile au crescut acolo unde au existat adunări mari în zone turistice (în ciuda certificatului”, explică el.
Dar în spital, introducerea certificatului – și a legii care impune obligativitatea vaccinului pentru cadrele medicale – a dus la o creștere a ratei de vaccinare.
Mai bine de 70% dintre angajații spitalului sunt acum vaccinați, comparativ cu 50% în iunie.
Acesta a fost și scopul politicii lui Macron. Susținătorii ei spun că certificatul a funcționat deoarece oamenii au reacționat vaccinându-se. Iar asta îi protejează de formele mai grave ale bolii.
„Certificatul creează o falsă senzație de siguranță deoarece aduce împreună oameni care s-au vaccinat și care pot transmite boala, și oameni care au fost testați negativ. Dacă oamenii ar fi ales să se testeze o dată la două zile, certificatul ar fi avut efectul opus, accelerând epidemia și ducând la mai multe morți”, spune Blachier.
Dar nu au făcut acest lucru, și au ales să se vaccineze. „A fost o mișcare politică, un mijloc pentru atingerea unui scop final”, explică expertul.