Aliații NATO caută un succesor pentru actualul secretar-general Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră în septembrie 2022, numele noului lider urmând să fie anunțat cel mai probabil în primăvara sau la începutul verii anului viitor.
Dar cine va fi acesta?
Unii oficiali, diplomați și analiști spun că după 72 de ani, este timpul ca NATO să numească o femeie în cel mai înalt post civil, cel de secretar-general.
Alții spun că în condițiile confruntării continue cu Rusia, selectarea unui oficial din estul Europei ar transmite un mesaj important Moscovei.
În cazul în care aceste două criterii ar fi aplicate, pe lista potențialilor candidate apar Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Croației, Dalia Grybauskaitė, fosta președintă a Lituaniei și Kersti Kaljulaid, actuala președintă a Estoniei.
Un alt criteriu ce ar putea fi luat în calcul la selectarea candidaților este cel al îndeplinirii pragului de 2% din PIB alocat Apărării.
România, scrie Politico, îndeplinește acest criteriu, ceea ce îi oferă președintelui Klaus Iohannis o șansă potențială pentru preluarea poziției de secretar-general. S-ar putea însă considera că poziția României față de Rusia este una prea dură, subliniază publicația europeană.
De aceeași problemă s-ar lovi și candidați precum Grybauskaite, fosta președintă a Lituaniei. Alegerea ei ar putea fi văzută drept ostilă la adresa Moscovei, într-un moment în care Joe Biden face eforturi să stabilizeze relațiile cu Rusia.
Unele speculații o indică pe fosta șefă a guvernului de la Londra, Theresa May, drept o posibilă candidată. Asta cu atât mai mult cu cât Marea Britanie își dorește postul de secretar-general pentru a-și demonstra influența în Europa, după Brexit.
Pe listă se mai află candidații Italiei – fostul ministru de Externe și șefă a diplomației UE Federica Mogherini sau fostul premier Enrico Letta.
„Marea Britanie este dornică să aibă o prezență la Bruxelles. Italienii vor spune că e rândul lor, mereu spun asta. Iar esticii vor spune la fel”, a declarat pentru Politico un fost înalt oficial NATO.
Premierul olandez Mark Rutte și ministrul de externe al Belgiei, Sophie Wilmès, sunt și ei potențiali candidați la înaltul post.