Guvernele europene se confruntă cu o dilemă în privința certificatelor COVID. Țările UE le-au adoptat cu încredere, în încercarea de a oferi oamenilor vaccinați un soi de viață normală în timpul pandemiei, dar și pentru a ține deschise granițele interne ale blocului comunitar, cu scopul de a încuraja turismul.
Certificatele atestă vaccinarea cu două doze, efectuarea unui test negativ sau trecerea recentă prin boală, dar majoritatea deținătorilor sunt oameni imunizați cu unul dintre serurile aprobate în UE.
Și aici apare problema. Datele arată că imunitatea oferită de vaccin se reduce substanțial la șase luni după a doua doză, în special în rândul persoanelor vârstnice.
Prin urmare, scrie Politico, pentru oamenii vaccinați la începutul anului, spre exemplu, dovada vaccinării ar putea oferi o asigurare înșelătoare.
Iar într-un moment în care Europa este iarăși epicentrul pandemiei globale, guvernele au nevoie de politici și instrumente eficiente pentru a combate criza.
Țări precum Franța sau Grecia au luat deja primele măsuri pentru a preveni situația în care certificatele COVID vor deveni irelevante.
În UE, Comisia Europeană vrea să continue utilizarea certificatelor pentru a ține granițele deschise.
Dar în același timp ia în considerare posibilitatea de a actualiza regulile pentru a rezolva probleme precum reducerea imunității, situația epidemiologică și rata încă mică de vaccinare din unele state.
„Scopul nostru este să facem viața mai simplă pentru europeni, odată cu respectarea regulilor de siguranță și a recomandărilor științifice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei UE Dana Spinanț, săptămâna aceasta.
„De aceea vom fi atenți și vom analiza actualizarea regulilor”, a adăugat ea.
Termen de expirare
Statele UE au introdus în vară certificatul COVID, iar acum, acesta a devenit un instrument banal în multe țări, folosit pentru trecerea graniței, dar și pentru intrarea în baruri, restaurante sau cinematografe.
Franța și Italia au fost primele care l-au implementat, inclusiv într-o tentativă de a crește rata de vaccinare. Și pare că strategia a funcționat măcar parțial.
„În Franța, rata de vaccinare a crescut substanțial în momentul în care măsurile au fost impuse”, spune Emilie Karafillakis, cercetătoare europeană la Vaccine Confidence Project, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Dar dovezile privind reducerea imunității sunt tot mai clare.
În iulie, un studiu din Israel a atras pentru prima dată atenția cu privire la acest lucru. De atunci, alte cercetări au arătat același lucru: vaccinurile COVID oferă protecție foarte bună, dar nivelul anticorpilor încep să scadă după trei luni, în funcție de tipul de vaccin și de persoana care a fost inoculată.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut săptămâna aceasta primul pas pentru a actualiza regulile.
De la mijlocul lui decembrie, a anunțat el, certificatul COVID pentru persoanele de peste 65 de ani va rămâne valid doar dacă posesorii se vor vaccina cu rapelul, la șase luni după administrarea celei de-a doua doze.
Grecia discută măsuri similare.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat săptămâna trecută că guvernul său ia în calcul să stabilească o dată de expirare a certificatelor de vaccinare, pe care grecii le folosesc pentru a intra în magazine, baruri, restaurante sau săli de fitness.
Propunerea, inițiată de fapt de partidul de opoziție Syriza, seamănă cu cea din Franța. Dacă va fi adoptată, grecii care refuză rapelul se vor trezi cu un certificat de vaccinare nefolositor.
Țări precum Croația și Austria impuseseră deja un termen de expirare pentru certificatele de vaccinare, stabilit inițial la un an. Austria l-a redus, între timp, la nouă luni.
O iarnă dificilă
Experții observă că tendința este clară. Pe măsură ce dovezile privind scăderea imunității se adună, „va deveni inevitabilă impunerea unui soi de termen de expirare” pe certificatul de vaccinare, spune și Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading.
„Dacă o țară administrează boostere (rapeluri), atunci cel mai probabil se vor aștepta ca și vizitatorii să aibă aceste boostere făcute”, explică el.
Ce alte țări vor mai lua astfel de decizii rămâne de văzut, dar există temeri privind un haos administrativ, ținând cont că ne aflăm în pragul Sărbătorilor și înainte de sezonul de schi.
Teoretic, statele membre ar putea impune măsuri suplimentare pentru a se proteja, mai ales în contextul pandemic dificil pe care îl traversează continentul.
În vreme ce Comisia Europeană nu a anunțat planuri iminente pentru actualizarea certificatului COVID, executivul UE a îndemnat țările să se coordoneze pentru a evita restricțiile de circulație.
„Politicile de vaccinare și de sănătate țin de competența națională. Acestea fiind spuse, noi am subliniat de la bun început că este foarte important ca statele membre să vorbească unul cu celălalt și să se coordoneze cu noi”, a spus un alt purtător de cuvânt al instituției, Stefan de Keersmaecker.
Pentru unii, certificatul COVID nu mai este oricum suficient pentru a proteja oamenii de infectări. Așa că, pe măsură ce tot mai multe vaccinuri sunt folosite în UE, fiecare cu un grad diferit de eficiență, unii oameni de știință spun că a venit momentul folosirii unor teste de imunitate personalizate.
Problema este că cercetările pe tema stabilirii nivelului de imunitate nu sunt foarte clare, așa că o astfel de soluție este încă departe de a putea fi aplicată uniform și convenabil în toată Uniunea Europeană.