Rezultatele alegerilor prezidențiale, un șoc

„Victoria șocantă a ultranaționalistului Călin Georgescu declanșează temeri că Moscova ar putea încerca să atragă România, membru NATO și UE, un grup de 19 milioane de oameni din Europa Centrală și de Est, în tabăra sa în urma alegerilor contestate din Moldova și Georgia.”, scriu jurnaliștii de la Politico.

După numărarea tuturor voturilor, Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi. În turul doi se va confrunta cu Elena Lasconi. Românii vor decide cine îi va reprezenta pe 8 decembrie.

Marile partide politice din țară, PNL și PSD, nu au reușit să ocupe nici un loc în turul doi.

Elena Lasconi a avertizat că românii trebuie să se unească pentru a preveni ca țara să cadă din nou sub influența Rusiei. Ea a îndemnat locuitorii din București să nu permită ca frustrarea față de guvernul actual „să devină o vulnerabilitate exploatată de Rusia”.

Rezultatele de duminică au fost un „șoc”. Asta pentru că România a fost privită până acum ca un membru de încredere al UE și un aliat NATO. Față de țări precum Ungaria, Slovacia și Bulgaria, care au probleme majore legate de statul de drept și înclinațiile proruse. 

„Dacă și Bucureștiul ar vira spre o cale mai anti-UE, pro-rusă, ar submina grav capacitatea UE de a funcționa, îngreunând construirea consensului între țările membre.”, mai scrie Politico.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vorbind la Congresul Federației Sindicatelor Independente din Rusia, pe 29 octombrie 2024.
Foto: Profimedia

Planul Rusiei

Călin Georgescu nu este afiliat unui partid politic, el are aproape 3,8 milioane de aprecieri pe Tik Tok. Este un euro sceptic și nu are încredere în NATO, vorbește clar și evită curentele occidentale.

„Rezultatul acestui candidat tăcut, dar extremist, prorus face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva democrației europene”, spune Siegfried Mureșan, un parlamentar conservator român în Parlamentul European, potrivit sursei citate.

Rezultatul surprinzător din România reflectă încercările Rusiei de a atrage țări din Uniunea Europeană și din vecinătatea acesteia în tabăra pro-Moscova. Observatorii au avertizat asupra eforturilor Rusiei de a influența alegerile recente din Moldova și Georgia. 

În UE, liderii Ungariei și Slovaciei susțin deja poziții pro-ruse, iar Cehia ar putea urma această tendință dacă fostul prim-ministru Andrej Babiš câștigă alegerile parlamentare de anul viitor.

„Dacă urmărești ceea ce fac rușii în această regiune, știi că România este superimportantă pentru ei. Planul lor este de a tăia România de Marea Neagră… este obișnuitul manual rusesc.”, a spus Milan Nič, analist la Consiliul German pentru Relații Externe. 

România, situată la granița estică a UE și vecină cu Ucraina, a sprijinit puternic Occidentul în conflictul cu Rusia. 

Totuși, acest rol ar putea fi amenințat dacă Georgescu, un candidat fără susținere politică sau popularitate în sondaje, dar care a obținut cele mai multe voturi, câștigă alegerile. 

Acest lucru ridică îngrijorări legate de o posibilă, deși nedovedită, interferență externă.

„El este produsul vidului (în politica românească) și probabil al banilor ruși. Dacă poți cheltui atât de mulți bani pe TikTok dintr-o dată, ridică întrebări”, a adăugat Nič.

Foto: Secție de vot din timpul primului tur al alegerilor prezidențiale.
Sursa: INQUAM / Octav Ganea

Un semnal de alarmă

Siegfried Mureșan, din Partidul Popular European (PPE), a subliniat legătura între România și Moldova, unde președintele pro-UE Maia Sandu a respins influența Rusiei. 

„În urmă cu trei săptămâni, Moldova a respins o asemenea influență și a ales un președinte proeuropean. Acum și românii trebuie să facă același lucru”, a adăugat Mureșan (PNL).

În contextul în care Georgescu ar putea câștiga în turul doi al alegerilor din 8 decembrie, există temeri la Bruxelles că România s-ar alătura unui grup de țări cu lideri critici față de UE și NATO, favorabili Rusiei. 

Georgescu a criticat prezența scutului antirachetă american în România. El l-a descris pe Putin drept „un om care și-a iubit țara”.

„Este un semnal de alarmă – unul dintre multele”, a subliniat Milan Nič.

Performanța sa este văzută ca o manifestare a extremismului în creștere în UE. 

„Această luptă împotriva populismului, împotriva extremismului – nu se termină niciodată. Lupta trebuie să continue.”, a evidențiat Thanasis Bakolas, secretarul general al PPE. 

Dacă Georgescu ar obține voturile extremiștilor, ar ajunge aproape de nivelul combinat al celorlalți candidați pro-europeni. Rezultatul va depinde de cât de mulți susținători ai partidelor tradiționale vor vota pentru el în turul al doilea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News