UPDATE 16.30: Florin Nicolae Liber a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis judecătorii de la Tribunalul Arad, potrivit unor surse juridice ale Libertatea.
***
- Poliția Locală afirmă că va implementa sistemul video în zonele sensibile din sediul propriu și că trebuie să învețe o lecție: că „nu trebuie să soluționeze situații ce depășesc competența și pregătirea angajaților săi”
Miercuri, 4 octombrie, un agent al Poliției Locale din Arad, Florin Nicolae Liber, a fost reținut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad pentru 24 de ore cu acuzația de tortură.
El va fi prezent joi, 5 octombrie, în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Reținerea s-a produs la două zile după ce Libertatea a publicat o investigație referitoare la moartea lui Mircea-Vișan Muzsunye, 32 de ani, bărbat din Lipova, Arad, în cazul căruia familia acuza că agenți ai Poliției Locale l-au omorât în bătaie.
Decesul avusese loc pe 14 iulie 2023, iar informația inițială fusese dată de ziarul local Critic Arad, care a relatat despre decesul acestuia.
Libertatea a solicitat, miercuri seară, un răspuns din partea Poliției Locale, răspuns care a venit joi dimineață.
Direcția Generală a Poliției Locale Arad (DGPLA) a precizat, în start, că „a colaborat cu organele de cercetare penală furnizând datele solicitate” și nu a întreprins „demersuri de natură administrativă care să interfereze cu cercetarea penală”.
„Polițistul local reținut se afla în concediu medical”
DGPLA a adăugat că polițistul local reținut nu avea raportul de muncă suspendat, ceea ce anunțase și anterior, însă „nu a mai lucrat începând cu seara zilei de 14 iulie 2023”. Conform Poliției Locale, el se afla în concediu medical „ca urmare a mușcăturii primite în cursul intervenției”.
„Legal, măsura suspendării raportului de muncă al polițistului local poate fi luată doar în situația în care acesta se va afla în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile de serviciu”, mai spune Direcția Generală a Poliției Locale Arad (DGPLA)
Spun că vor lua măsuri
Instituția susține că, „atât înainte, cât și după producerea acestui incident nefericit”, s-au luat măsuri pentru montarea camerelor de luat vederi în zonele „critice” din incinta Poliției Locale, adică zona de interviu, spațiul de lucru cu publicul, camera dispeceratului.
Pentru asta, s-a obținut, „în ultima perioadă, acordul celor două sindicate din DGPLA pentru implementarea unui asemenea sistem”.
Direcția de Poliție Locală Arad spune că are în vedere și alte două măsuri.
Prima este reconsiderarea modului în care survine testarea psihologică a polițiștilor locali. Și asta pentru că evaluarea „desfășurată în anii anteriori nu a evidențiat existența vreunei probleme la niciunul dintre polițiștii locali implicați în incident”.
În afară de Liber, alți doi polițiști sunt cercetați pentru purtare abuzivă.
„Poliția Locală nu trebuie să soluționeze situații ce depășesc competența și pregătirea angajaților”
A doua măsură înaintată de Poliția Locală este „continurea și consolidarea colaborărilor cu instituții ce dețin expertiza necesară polițiștilor locali în sesizarea situațiilor ce exced ordinea și liniștea publică intrând în domeniul asistenței sociale și cel medical”.
DGPLA menționează, în acest sens, că Poliția Locală e solicitată zilnic de către cetățeni să gestioneze situații de criză generate de persoane „marginalizate social, ce adoptă un comportament agresiv, adesea ca urmare a consumului de substanțe toxice”.
Și conchide cu „o lecție pe care trebuie să o învățăm din această tragedie”. Că „Poliția Locală nu trebuie să soluționeze situații ce depășesc competența și pregătirea angajaților săi”.
Ce zice avocatul familiei lui Vișinel
Imediat după ce dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în urma schimbării încadrării juridice în cazul polițistului local Liber, avocatul familiei, Cosmin Teodorescu, a confirmat că procurorii au observat „acte de violență extremă asupra victimei”.
„Da, a fost reținut. Încadrarea este corectă raportat la probele din dosar, din care rezultă că agentul reținut a exercitat acte de violență extremă asupra victimei, folosind inclusiv bastonul (tonfa)” , a spus el pentru Libertatea.
În cazul Vișinel au intervenit deja, cu sprijin juridic, și Asociația Juriștilor Romi Romajust, prin președintele Eugen Ghiță, și Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC).
Reporterii Libertatea au văzut imagini cu urmele de violență de pe corpul lui Vișinel, însă nu le vom publica, pentru că pot avea un impact emoțional ridicat. Bărbatul era plin de hematoame la nivelul membrelor, toracelui și feței.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 23.11.2023, 11:11
Gardieni publici trebuiesc desfiintati,e nevoie,exista Adevarata politie,sa angajeze acolo.
Pensiamortului_LA_EI_spitalpro • 01.12.2023, 01:19
Marica13 • 23.11.2023, 11:11
Gardieni publici trebuiesc desfiintati,e nevoie,exista Adevarata politie,sa angajeze acolo.
Zici că ești chinez, așa te exprimi. Asta nu-i limba română. De unde naiba scrieți și ce aveți cu poliția română? Ok, s-a strecurat un mafiot cu față de egiptean, care reprezintă cine știe pe cine, dar pe statul român, nu cred. Dar asta nu înseamnă să nu mai avem poliție democratică, asta nu înseamnă că toți polițiștii sunt ca el. Nici nu aș fi sigură că el e criminalul. Poate așteptau doi dubioși acolo, în biroul fără cameră și poate polițistul ăla s-a temut că dacă îi oprește moare și el.