Ce spun firmele de paza
Din discutiile purtate cu reprezentanti ai catorva firme de paza a reiesit faptul ca aplicarea Ordonantei va conduce la declansarea unei concurente incorecte pe piata firmelor de profil. Ideea generala care se desprinde este aceea ca noua structura va lovi direct in interesele firmelor private de profil.

Pot presta politistii servicii platite, „la comanda”?
Orest Vascan, 45 ani, inginer: Nu am o pozitie neta, dar pot spune ca sunt mai degraba impotriva decat pentru. Diferenta de procentaj ar fi cam 70% contra la 30% pro. Eu cred ca daca ar ajunge sa lucreze si la stat si pentru o firma privata tentatia de a face compromisuri ar fi mai mare. Sunt sigur ca daca li s-ar fi dat, lunar, mai multi bani, nu ar fi fost nevoie sa se ajunga aici.
Carmen Mares, 40 ani, inginer: N-am avut timp sa aprofundez acest subiect, insa cred ca este o decizie buna pentru ca politistii au mult mai multa experienta decat bodyguarzii sau gardienii. Oricine isi permite sa-i plateasca, va fi mult mai linistit.
Vasile Angelescu, 69 ani, economist: Politistii sunt niste profesionisti. Altfel este pazit un sediu de firma sau o persoana de bodyguarzi – despre care s-au auzit o groaza de minunatii – si altfel de un politist bine pregatit, care stie mereu ce are de facut.
Gabriela Schumacher, 45 ani, operator: Este o prostie. Politia acum nu ne asigura nici noua siguranta pe strada. Atunci cand ei isi vor face datoria asa cum trebuie, ar putea sa se gandeasca si la alte surse de venit, dar in situatia lor, nu e cazul. Sa-si vada de treaba lor ca uitati-va, pot sa stau si pana diseara pe strada asta si pun pariu ca nu voi vedea nici un picior de politist in zona.
Dumitra Moldovan, 59 ani, tipograf: Este cat se poate de normal sa se intample asa ceva. Cred ca prin aceasta miscare a guvernului va creste si siguranta cetateanului. Este foarte bine.
Elena Taina, 39 ani, primitor-distribuitor: De ce nu? Este o ideea buna, dupa parerea mea. Daca se infiinteaza la Politie o sectie anume care sa poata presta si asemenea servicii la cerere, contracost, e foarte bine. In felul acesta, politistii nu se vor mai putea plange de lefurile mici pe care le primesc.

„Daca aceste servicii vor afecta activitatea Politiei, vom renunta”
Inca nu se stie in ce conditii politistii de la Ordine Publica vor putea presta servicii la stat sau la particulari.
„Ca in orice domeniu nou, se va stabili si metodologia de lucru. In acest moment, aceasta nu ne-a fost adusa la cunostinta. Cert e ca ordonanta extinde clar gama de prestari servicii pe care ministerul le efectueaza in prezent. Dar, daca aceste servicii vor afecta activitatea actuala a politistilor de la Ordine Publica, vom renunta la ele sau vom actiona in limita personalului disponibil. Si aceasta, chiar in conditiile in care respectivele servicii stabilite contractual vor fi bine sau foarte bine platite, pentru ca trebuie stiut faptul ca in Bucuresti ordinea publica este asigurata doar cu 32% din necesar”, ne-a declarat, ieri, col. Vasile Popa (foto), adjunct in cadrul Politiei Capitalei si seful Directiei de Ordine Publica din aceasta institutie.
Asa cum era si firesc, printre angajatii Ministerului de Interne adoptarea acestei ordonante nu a ramas fara ecou. Unii politisti, care au inteles ca e vorba de activitati de paza, nu vad cu ochi buni acest act legislativ. In viziunea lor, motivatia e una cat se poate de logica: e mai mult decat umilitor ca un politist sa stea intr-o ghereta la poarta cine stie carui palat tiganesc sau sa percuteze la ordinele patronilor. Mai mult, in cazul depistarii unor infractiuni comise de cel care a inchiriat serviciile, politistul-bodyguard ar trebui sa ia o decizie capitala: sa raporteze ca politist incidentul, sau sa taca, acoperindu-l astfel pe omul care-i baga bani in buzunare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News