Aplicația poate fi descărcată la „liber” din magazinul de aplicații și a fost instalată pe telefonul mobil de serviciu pe care polițiștii din subordine îl folosesc.
Printre conturile autorizate să acceseze locația polițiștilor se află fosta lui soție de care a divorțat, dar și fiica sa, ambele având vizibile adresele de e-mail în aplicație, cu rol de administrator care pot vedea în orice moment unde se află patrulele de poliție, transmite Sindicatul Europol.
Șeful Poliției Iernut, comisar Bozonc Alin, a fost numit în această funcție în anul 2021, iar potrivit sursei citate de atunci își terorizează subalternii sub diferite forme.
„Spre exemplu, înainte de instalarea ilegală a acestei aplicații pe telefoanele de serviciu, acesta le cerea polițiștilor, chiar și când era în concediu sau liber, să îi comunice pe WatsApp când intră în sediul poliției, când ies, poziția din teren, persoanele pe care le-au legitimat sau măsurile aplicate”, precizează cei de la Europol.
„Nu am putut documenta scopul real al monitorizării polițiștilor și dacă informațiile cu privire la poziția lor în teren sunt folosite de persoane din afara instituției pentru a se „orienta” atunci când vor să transporte ilegal material lemnos, țigări de contrabandă sau alte mărfuri supuse accizării, însă privirea de ansamblu ne demonstrează încă o dată că e plin de „menegeri” în Poliție care tratează instituția și subalternii ca pe propriul SRL”, a mai precizat sursa citată.
Potrivit Sindicatului Europol comisarul și-ar fi umilit și hărțuit subalternii până la nivelul în care mai mulți dintre ei au suferit de stări de anxietate, depresie, iar unul dintre colegi a avut nevoie de tratament de specialitate din cauza comportamentului la care era supus.
Polițiștii Poliției Iernut au semnat un raport de 20 de pagini adresat conducerii IPJ Mureș, care conține detalii despre modul în care comisarul Bozonc își exercită funcția și așteaptă o reacție promptă pentru aceste fapte.